Konijnen teisteren Krabbeplaat

Ook deze zomer heeft De Plaat weer last van ongenode langorige gasten: konijnen! We hebben allemaal wel eens de jonge aanplant in ons tuintje zien verdwijnen door de knaaggrage beestjes of onze enkel verzwikt in een plotseling hol in ons gazon. De Krabbeplater Courant ging op onderzoek uit.

,,Die rotbeesten die onze planten opvreten'', zegt Joke Keijzer tijdens een barbecue met de `buren', als we haar vragen naar de knagers. ,,Ja, je moet alles afzetten met gaas'', vult Elly Vos aan. Ted Laros ziet het probleem niet zo: ,,Het is allemaal gelul. Die beesten horen op het terrein en de kinderen vinden het fijn.'' ,,Maar ze eten de planten op'', protesteert Elly.

De konijnen zorgen elke zomer voor overlast. Toch zijn er nu minder knaagbeesten dan andere jaren, weet Ted te melden. Volgens hem is de konijnenpopulatie dit jaar met eenderde afgenomen.

Gek genoeg meldt Stichting De Faunabescherming dat hoewel de konijnenstand in Nederland de afgelopen jaren gestaag afneemt door de ziekte myxomatose, het Europoortgebied nauwelijks last heeft van dit virus. Dat zou verklaren waarom de konijntjes vrolijk blijven rondhuppelen en dat sommige planten een doelwit blijven voor de beestjes. Plant geen jonge coniferen, want die vreten ze aan, zegt Elly, maar van hortensia's blijven ze af. Daarom zie je natuurlijk zoveel van die weelderige blauwe en roze planten op De Plaat!

Campingeigenaar meneer Van Egmond erkent het probleem, maar hij staat – zoals hij zelf zegt – met de rug tegen de muur. De Plaat is een konijnenmekka! ,,Als we onze gasten in het voorjaar binnen zien komen met de nieuwe aanplant, dan zeggen we wel eens tegen mekaar: daar komt weer een bak konijnenvoer!''

Campinggasten: Elsje Jorritsma, Peter Leijten, Jochen van Barschot, Guus Valk. Het thuisfront: Arjen Ribbens, Viola Lindner