Isinbajeva spekt ook haar bankrekening

De Russische polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva is gisteravond in Helsinki wereldkampioene geworden. Zij sprong met 5.01 meter bovendien een wereldrecord. De Poolse Monika Pyrek werd tweed met een sprong van 4.60 meter, waarmee ze ver achterbleef bij Isinbajeva. De Tsjechische Pavla Hamácková won de bronzen medaille door een hoogte van 4.50 meter te bedwingen.

Het was een lucratieve avond voor Isinbajeva, want voor haar wereldrecord incasseerde zij een bonus van 100.000 dollar. Gevoegd bij de overwinningspremie van 60.000 dollar kwamen haar verdiensten in een tijdsbestek van twee uur op een slordige 160.000 dollar.

Isinbajeva was vooral trots op haar prestatie, omdat de omstandigheden in Helsinki zwaar waren. De wind woei van alle kanten door het stadion, zodat de polsstokhoogspringster voortdurende op veranderende omstandigheden moesten anticiperen. Voormalig kampioen Sergei Boebka stak kwam speciaal van de tribune om Isinbajeva de feliciteren. ,,Technisch een fantastische prestatie, want van alle stadions ter wereld is die in Helsinki de moeilijkste voor polsstokhoogspringers'', oordeelde de meervoudig olympisch kampioen .

Wereldkampioen op de 200 meter voor vrouwen werd de negentienjarige Amerikaanse loopster Allyson Felix in een tijd van 22,16. Na een trage start versloeg zij met overmacht haar landgenote Rachelle Boone-Smith, die tweede werd, en de Française Christine Arron, die haar derde plaats op de 100 meter kopieerde op de dubbele sprintafstand.