Indiaas eten

Opgegeten door de termieten. Alle bewijs dat een onderzoek naar de gezondheid van het Indo-Mediterraan dieet ook echt is uitgevoerd, is opgepeuzeld. Dat zegt verantwoordelijk onderzoeker prof.dr. Ram Singh in The Lancet.

Singh ligt onder vuur. The Lancet en de British Medical Journal publiceerden na vooroverleg op 30 juli hun vermoedens van wetenschappelijke fraude. Singh publiceerde in de BMJ in 1992 en tien jaar later in The Lancet. Beide redacties hebben een expression of concern over Sings artikelen uit doen gaan.

``We concluderen dat de gegevens van dit onderzoek zijn bedacht of vervalst en de verdenking is zo groot dat er verdere stappen moeten worden genomen', schrijven Britse statistici na een analyse op verzoek van de BMJ.

Singh onderzocht de invloed van het indo-mediterraan dieet met veel volkorengranen, fruit, groenten, walnoten en amandelen. Het menu halveert de kans dat hartpatiënten binnen twee jaar aan hun kwaal bezwijken. Na publicatie kwam de geruchtenmachine op gang: het onderzoek kon nooit in die omvang zijn uitgevoerd; de uitkomst was te mooi.

The Lancet besloot tot een onderzoek. Een waarnemer toog naar Singhs 15 bedden tellende privéhospitaal in Moradabad. Hij trof een kapotte hometrainer bij een elektrocardiogramrecorder en een karig ingericht laboratorium. Hij sprak onderzoekers en proefpersonen die verklaarden aan het onderzoek te hebben deelgenomen. Veel originele documenten waren er niet meer. Wel enige door termieten aangevreten papieren. De redactie van The Lancet concludeert dat er wel iets is onderzocht, in Moradabad, maar dat onduidelijk is wat precies.

    • Wim Köhler