Hockeyers verslaan olympisch kampioen

De Nederlandse hockeyploeg onder leiding van bondscoach Roelant Oltmans heeft gisteravond goede sier gemaakt. In de openingswedstrijd van het jaarlijkse vierlandentoernooi in Hamburg won het gretige Nederland met 3-1 van olympisch kampioen Australië. Matthijs Brouwer, Rob Derikx en Roderick Weusthof namen de doelpunten voor hun rekening.

Brouwer schoot in de eerste helft ook nog op de paal. Het duel was een herhaling van de olympische finale vorig jaar in Athene tussen beide landen. Australië won de eindstrijd na een golden goal van Jamie Dwyer, die afgelopen seizoen de kleuren verdedigde van vice-landskampioen Bloemendaal.

Strafcornerschutter Taeke Taekema (schouder) en aanvoerder Jeroen Delmee (dijbeen) bleven gisteravond aan de kant in de Noord-Duitse stad. Taekema zal helemaal niet in actie komen bij het oefentoernooi op de velden van de Uhlenhorster Hockey-Club. De centrale verdediger van Amsterdam is als negentiende man meegegaan naar Duitsland, in de hoop wellicht op de lotdag zijn rentree te kunnen maken. De andere deelnemende landen wilden evenwel niet afwijken van de vaste regel, die een wedstrijdselectie van maximaal achttien spelers voorschrijft. Delmee is in Hamburg mogelijk nog wel inzetbaar.

Nederland speelt vandaag tegen Pakistan, dat op de openingsdag met 3-1 verloor van wereldkampioen Duitsland. Christopher Zeller nam alle Duitse doelpunten (één strafbal, twee strafcorners) voor zijn rekening.

Nederland en Duitsland bereiden zich in Hamburg voor op het achtlandentoernooi in Amstelveen, dat morgen begint met de duels Engeland-Zuid-Korea en India-Spanje, en het Europees kampioenschap van eind deze maand in Leipzig. De ploeg van bondscoach Oltmans liep afgelopen zondag laagvlieger Polen met 14-0 onder de voet in een oefeninterland in Den Haag. Nederland werd achttien jaar geleden voor het laatst Europees kampioen.

De Duitse hockeyinternational Silke Müller speelt komend seizoen in de Nederlandse competitie voor de vrouwenploeg van Kampong. De 26-jarige Müller heeft 96 interlands op haar naam staan en kwam de afgelopen jaren uit voor de Duitse landskampioen Rüsselsheim. Met het nationale elftal won de aanvalster vorig jaar in Athene olympisch goud, ten koste van het vooraf hoger aangeslagen Nederland: 2-1.