Fles Ierse whiskey voor recordprijs 146.000 euro

Een zeldzame fles met Ierse whiskey is gisteren verkocht voor een recordbedrag van 100.000 Britse pond, 146.000 euro. Dat maakt deze whiskey de duurste malt die ooit werd geveild.

De whiskey - in Schotland gespeld als whisky - dateert van de 19de eeuw en deskundigen denken dat deze fles de laatste is van de beroemde bottelarij Nun's Island Distillery in County Galway, in het westen van Ierland. Deze fabriek sloot in 1913.

Het vorige record is nog maar twee maanden oud. Toen werd 32.000 Britse pond betaald voor een fles whiskey.

,,Het is heel veel geld, maar mensen zijn uit op de laatste dinosaurus, zo lijkt het wel'', zei whiskey-expert Ken Thomas gisteren. ,,Dit is zeker één van de zeldzaamste flessen van de hele wereld'', vertelde Thomas.

Thomas, die een specialistische drankwinkel heeft in zuid-west Engeland verkocht de fles via zijn website whiskyandwines.com. Hij deed dat op verzoek van een verkoper die graag anoniem wilde blijven, zei Thomas.

Het ging om een vrouw die volgens Thomas op een dag de fles whiskey in een oude tas met zich meedroeg en aanbelde. Ze zou gezegd hebben dat het misschien wel veel geld waard was. ,,Ik keek toen in haar tas en ik werd steeds enthousiaster.''

Thomas gelooft dat de whiskey in de fles heel goed drinkbaar kan zijn, hoewel hij niet verwacht dat de nieuwe eigenaar snel de kurk zal trekken.

Ierse whiskey is over het algemeen zachter dan de Schotse variant. Dat heeft te maken met het stookproces. De Ierse whiskey wordt drie keer gedistilleerd, tegenover de Schotse twee keer.