Einde aan staking British Airways

De staking bij vliegmaatschappij British Airways (BA) is gisteravond beëindigd. Kort daarna kwamen vanaf het grootste vliegveld van Europa, Heathrow Airport bij Londen, de vluchten weer op gang.

Sinds de staking een dag ervoor begon, moest British Airways 620 vluchten schrappen. Ongeveer 1.000 bagageafhandelaars, vliegtuigbeladers, buschauffeurs en ander personeel hadden het werk bijna twee dagen neergelegd, omdat ze het niet eens waren met het besluit werknemers van het Gate Gourmet, het cateringbedrijf dat werkt voor British Airways, te ontslaan.

In totaal 110.000 passagiers konden de afgelopen twee dagen niet vertrekken vanaf Heathrow. Ook vandaag kan British Airways maar een beperkt deel van zijn vluchten door laten gaan, waarschijnlijk de helft van zijn lange vluchten en ongeveer 40 procent van zijn binnenlandse vluchten, zo liet een woordvoerder van het Britse bedrijf weten. Gisteravond liet British Airways 31 vliegtuigen van Heathrow vertrekken, zowel naar Europese bestemmingen als naar andere continenten.

Twee grote Amerikaanse vakbonden hebben hun steun uitgesproken voor het ontslagen personeel van Gate Gourmet. Gate Gourmet ontsloeg woensdag de werknemers die een wilde staking hadden gehouden uit protest tegen een reorganisatie bij de cateraar.In een gezamenlijke verklaring schrijven de bonden International Brotherhood of Teamsters en Unit Here dat ze afvaardigingen zullen sturen naar de Amerikaanse leiding van Gate Gourmet om die over te halen de ontslagen werknemers weer in dienst te nemen.

Door de staking op Heathrow was BA genoodzaakt al zijn vluchten van donderdag en gisteren van en naar de Londense luchthaven tot gisteravond te annuleren. Zeker 70.000 reizigers waren daar gisteren de dupe van, terwijl donderdag al ruim 40.000 passagiers waren gestrand. Ook de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas, Sri Lankan Airlines en Finnair, die gebruikmaken van bagage-afhandeling van BA, hadden vluchten op Heathrow geschrapt.

STAKINGEN: pagina 19