Doucouré dankt zijn `snelle voet'

De Fransman Ladji Doucouré (22) heeft gisteravond in Helsinki de wereldtitel opgeëist op het onderdeel 110 meter horden. Zijn winnende tijd was 13,07 seconden, waarmee hij een fractie sneller was dan de Chinese olympisch kampioen Xiang Liu, die 13,08 liet aantekenen. Allan Johnson, de viervoudige wereldkampioen uit de Verenigde Staten, moest zich tevreden stellen met de bronzen medaille: 13,10.

Door de afwezigheid van een groot aantal sterren bij de wereldkampioenschappen atletiek was de 110 meter horden qua bezetting het koningsnummer. Alle specialisten die dit seizoen vaak heroïsche strijd met elkaar leverden, waren present in Helsinki. En zij maakten er wederom een spannende wedstrijd van.

Gezien de reputaties van Johnson en Liu mag de zege van Doucouré een verrassing heten, maar op grond van zijn resultaten dit jaar mocht de Franse sprinter de meeste aanspraken op de wereldtitel maken. Hij beleefde dit seizoen zijn grote doorbraak en had voor `Helsinki' zowel Johnson als Liu verslagen.

Doucouré is een vriendelijke, rijzige jongen, met een Malinese vader en Senegalese moeder. Hij is geboren in Juvisy-sur-Orge in de zuidelijke periferie van Parijs. Doucouré wordt getraind door Renaud Longuèvre, de Franse nationale hordencoach.

De Franse atlete Marie-José Perec inspireerde hem atleet te worden, nadat hij haar in 1996 de gouden medaille had zien winnen op de 200 en 400 meter bij de Olympische Spelen van Atlanta. Te doen gebruikelijk in Frankrijk begon Doucouré als tienkamper, maar drie jaar geleden besloot hij zich te specialiseren op zijn favoriete nummer, de 110 meter horden.

Buiten de baan is Doucouré de vriendelijkheid zelve, maar erbinnen is hij compromisloos. Hij wil altijd winnen en straalt dat ten volle uit. Bij zijn debuut op de Olympische Spelen, vorig jaar in Athene, greep hij zijns inziens naast de gouden medaille omdat hij de negende horde omver liep. ,,Anders had ik gewonnen'', herhaalde hij gisteren na zijn race.

Het gekke is dat zo'n uitspraak uit de mond van Doucouré niet grootsprakelijk overkomt. Zijn glimlach en glinsterende ogen geven hem een natuurlijke vriendelijkheid, die ontwapenend op zijn omgeving werkt. Mensen die hem goed kennen, kenmerken Doucouré vooral als een innemend mens. Kenners en liefhebbers van het explosiefste hordennummer prijzen zijn `snelle voet'; Doucouré heeft een vloeiende techniek, waarbij bij het nemen van een horde zijn voet heel snel optrekt.

De twee jaar geleden gestopte Britse hordenloper Colin Jackson, die met Liu het wereldrecord van 21,91 seconden deelt, voorspelt dat Doucouré binnen niet al te lange tijd die tijd zal verbeteren. Doucouré spreekt hem niet tegen. Hij zal het niet hardop zeggen, maar de Fransman deelt de mening van Jackson, omdat hij nog jong is en technisch nog lang niet vlekkeloos loopt. Er is nog veel te verbeteren.

Ook gisteravond was Doucouré deels ontevreden over zijn race. ,,De eerste vijf horden nam ik goed, maar in het vervolg werd ik steeds slordiger. Die foutjes zouden me bijna de wereldtitel kosten.'' Daarin had Doucouré gelijk, want op de streep bleef hij Liu maar net voor. De Chinees beklaagde zich gisteren juist over zijn slechte start.

Doucouré's zege betekende goed nieuws voor de Nederlandse atletenmanager Jos Hermens met het oog op de atletiekmeeting, die hij op 17 september houdt in Sjanghai, de eerste in China. De topvier op de 110 meter horden bij de WK naast Doucouré, Liu en Johnson de Amerikaan Dominique Arnold heeft hij gecontracteerd. En nu Liu naast de wereldtitel heeft gegrepen, wil de Chinees voor eigen publiek graag zijn gram halen. Volgens een Chinese verslaggever in Helsinki loopt het storm voor de kaartverkoop en zal het stadion van Sjanghai tot de laatste plaats bezet zijn.