Capels zwembad blijft ruzieobject

De gemeente Capelle aan den IJssel heeft aangekondigd een spoedappèl bij het hof aan te vragen om te voorkomen dat zwembad De Blinkert wordt geveild. Die veiling zou kunnen betekenen dat Capelle het enige zwembad binnen de gemeentegrenzen kwijtraakt.

Zowel de gemeente als de zwembadeigenaar claimen de rechten op het zwembad. Vorige week stelde de rechter de gemeente in het ongelijk. De veiling staat op 14 september gepland.

Zwembadeigenaar R. Lubbers, die het zwembad sinds 1984 van de gemeente pachtte, vroeg drie maanden geleden een faillissement aan. Hij wil de erfpachtrechten veilen om schulden af te lossen. De gemeente ontnam hem die rechten vanwege het faillissement en dacht het zwembad nu zelf te kunnen beheren. Maar de rechter besloot vorige week dat de gemeente het opzeggen van de erfpachtrechten ongedaan moet maken.

Het management van het zwembad verwijt de gemeente te weinig financiële steun en een weinig coöperatieve opstelling. Volgens een zwembadwoordvoerster is het conflict nu zo hoog opgelopen dat de gemeente zwembad De Blinkert moet overnemen om de veiling te voorkomen. ,,Een andere mogelijkheid is er niet.''

De uitspraak in het voordeel van de zwembadeigenaar veroorzaakte grote ophef in de lokale politiek van Capelle. Coalitiepartijen Leefbaar Capelle en CDA zeiden er ondanks de tegenslag voor de gemeente ,,alles aan te doen'' om het zwembad open te houden. De oppositie uitte bij monde van de fractievoorzitters van de VVD en van D66 haar woede over de gerechtelijke nederlaag.

Veel Capellenaren zijn bezorgd dat de gemeente haar enige zwembad verliest. Twee maanden geleden werden duizend handtekeningen opgehaald tegen sluiting van het bad. Toen wethouder J. De Jong (Sport) had aangekondigd het bad in de zomer in verband met de hoge exploitatiekosten te willen sluiten, werd er door het personeel en het management van het zwembad met succes gedemonstreerd. Het zwembad is tot nu toe open gebleven.

Al in 1984 was er sprake van een financieel exploitatie tekort van 900.000 gulden (410.000 euro) bij het zwembad. In de daaropvolgende decennia verouderde het zwembad en liepen de bezoekersaantallen terug. Diverse partijen hebben de afgelopen jaren gepleit voor aanleg van een nieuw zwembad, maar tot dusverre is daar nooit een meerderheid voor gevonden in de raad.