`Als er één ding niet te zien is, is het sperma'

Talpa begint vanavond met uitzenden. Geen perfecte start volgens John de Mol. Daarvoor was de druk te hoog. Over voetbal, geld en de `spermashow'. ,,Ik vraag me af of dat controversieel wordt.''

Loopt het gaatje van de nul niet vol bij de score bovenin beeld tijdens een voetbalwedstrijd? John de Mol (50), tv-producent, eigenaar van een nieuwe televisiezender en miljardair breekt er zich het hoofd over. Tot diep in de nacht. ,,Het gaat om halve millimeters'', geeft hij zelf toe.

Vanavond begint zijn nieuwe televisiezender Talpa. Daarmee wil De Mol binnen een jaar tien procent marktaandeel veroverd hebben. Hij richt zich op een breed publiek. Voor de mannen heeft hij voetbal, voor de vrouwen dramaseries.

Koeriers reden de afgelopen weken af en aan tussen de kantoren van Talpa in Laren en Naarden, de studio's in Hilversum en het huis van de Mol in Blaricum. Alle proefafleveringen, introductiefilmpjes en dramaseries werden door hem zelf bekeken. Met zijn aanwijzingen reden de koeriers weer terug naar de makers. Het beginfilmpje van het programma De Wedstrijden vond hij te eenzijdig. Er waren alleen euforische momenten te zien. ,,En voetbal kent ook verliezers.'' Hij liet twee beelden van verslagen sporters toevoegen.

Het afgelopen jaar heeft John de Mol nauwelijks interviews gegeven. Maar nu, de dag dat zijn zender begint, wil hij daarvoor maximale aandacht. Gisteravond ging hij naar Nova en Met het oog op morgen. Vanavond zijn RTL4 en het NOS-journaal welkom bij de aftrap van de zender. Zodat kijkers van die programma's niet kunnen missen dat op een ander kanaal Talpa is begonnen.

De Mol houdt niet zo van interviews. Hij wil liever niet zelf het `gezicht' zijn van zijn media-imperium. Maar als het moet, doet hij z'n best. Ontspannen,op de zolderverdieping van zijn kantoor, gevestigd in de voormalige stallen van zijn `boerenhofstede' in Naarden.

In de eerste week zendt Talpa meteen herhalingen uit. En elke avond een uur `beach footvolley' dat al meer dan een maand geleden gespeeld is. Is het geen risico om er als zender niet meteen met de volledige programmering te `staan'?

,,Door het eredivisievoetbal dat half augustus begint, was er een enorme tijdsdruk. Wij vonden het risico nog groter als we wel met alle programma's zouden beginnen terwijl die nog niet helemaal perfect zijn. Ik schat dat we de eerste week op 50 à 60 procent zitten van wat het moet worden. In de tweede week is dat al 80 procent.''

Talpa gaat ook `de spermashow' uitzenden, waarin een vrouw op zoek gaat naar de ideale zaaddonor. Is het de bedoeling om met controversiële programma's aandacht te trekken?

,,Ik vraag me af hoe controversieel dat wordt. Ik hoor dat het `de spermashow' wordt genoemd, maar het heet anders: Ik wil je kind en verder niets. En als er één ding niet te zien zal zijn is het sperma. Er zijn per jaar duizenden vrouwen die in een kil kantoortje een buisje uitkiezen. Bij ons kan het buisje praten. De vrouw weet wie – technisch gezien – de vader van haar kind wordt, dat is het verschil.

,,Dit programma is onderdeel van een wedstrijd tussen producenten. Er wordt van vijf verschillende programma's een proefuitzending gemaakt. De kijker beslist van welk programma hij meer wil zien. Als producent dacht ik vaak: dit programma wérkt: geef me de kans om dat te laten zien.''

Zeker controversieel is het idee om een zwangere vrouw mee te laten doen aan Big Brother. Waarom wilt u dat?

,,Je vraagt je af: wat is het psychologisch effect daarvan op de groep. Stemmen de anderen de vrouw in de eerste ronde weg? Of werpen de groepsleden zich op als surrogaatouder? Hoe reageert de groep op een baby die drie, vier keer per nacht wakker wordt? Dat vind ik fascinerend.''

Niet uit te sluiten valt dat een vrouw haar kind gebruikt om zelf bekend te worden.

,,We hebben een uiterst zorgvuldige screeningsprocedure die dat moet voorkomen. Het kaf is inmiddels van het koren gescheiden.''

Wat kan volgens u dan wel een zuiver motief zijn om te willen bevallen in het Big Brother-huis?

,,Ik kan me voorstellen dat een vrouw die alleen is – waarbij de vader om welke reden dan ook niet in beeld is – voor de veiligheid en het gezelschap in het Big Brotherhuis kiest. Het zal haar kind daar aan niets ontbreken.

Als er wel een – betrokken – vader is, kan die dan bij de bevalling aanwezig zijn?

,,Dat weten we nog niet.''

Met programma's als de spermashow en een barende Big-Brotherdeelneemster lijkt u geen grenzen te kennen. Is er een programma dat u niet zou willen maken?

,,Ik heb wel eens gedacht aan een programma, en ik weet zeker dat je moeiteloos kandidaten zou kunnen vinden, waarbij je tien mensen in een vliegtuig zet met maar negen parachutes aan boord. Dan moet er één zonder springen. Dat vind ik dus veel te ver gaan.

,,In de werkelijkheid ligt het allemaal genuanceerder. Ik heb ooit bij All You Need is Love voorkomen dat iets uitgezonden werd. Een redelijk mooi meisje wees daar in een videoboodschap een jongen af die op z'n zachtst gezegd geen ladykiller was. Ik zag hem en dacht: hij gaat dit niet trekken. Misschien dat tien andere jongens om de afwijzing gelachen zouden hebben, maar hij niet. De grens is niet op papier te trekken.''

Hebt u zelf de gesprekken gevoerd met presentatoren die u voor Talpa wilde hebben?

,,De eerste gesprekken meestal wel, de uitwerking is door anderen gedaan.''

Waren er veel mensen die niet wilden?

,,Slechts twee. Met Matthijs van Nieuwkerk waren we er in principe uit. We hadden een mondelinge overeenkomst. Toen is hij weer gaan praten bij de publieke omroep en heeft hij daar meer gekregen. Geld en kansen. Met Jack van Gelder waren we het eens over zijn salaris, het liep stuk op randvoorwaarden.''

Waren dat materiële randvoorwaarden?

,,Ja.''

Het liep dus in alle gevallen stuk op geld en niet op de inhoud?

,,Ja, ons programmaschema was een jaar geleden helemaal leeg. Dan kun je mensen alle kansen bieden.''

Talpa mag in het weekeinde eredivisievoetbal uitzenden. Bij het aantrekken van Europees voetbal heeft u echter tweemaal in het zand moeten bijten. Hoe kwam dat?

,,Simpel, vooral een geldkwestie. Bij de Champions League boden we twee miljoen euro meer – dat was minder dan 10 procent van het totaal – dan de NOS, maar dat was niet voldoende want de UEFA koos toch voor de NOS. Het UEFA-cupvoetbal wilden we alleen hebben als we met alle Nederlandse deelnemers [Feyenoord, Willem II, AZ en Heerenveen, red.] overeenstemming konden bereiken. Anders bestaat de kans dat je voor veel geld Heerenveen kan uitzenden en dat dan tegelijkertijd Feyenoord op een andere zender te zien is. De NOS had nog wat geld over [na het mislopen van de eredivisierechten, red.] en was bereid om meer te bieden. Zij hoeven het natuurlijk ook niet terug te verdienen.''

U wilt op termijn digitale themakanalen beginnen. Komt er voordat het zover is nog een tweede zender op het `open net'?

,,Ja, dat is zeker de bedoeling. De publieke omroep, SBS en RTL beschikken allemaal over meerdere televisiezenders. Je redt het niet met één zender. Met twee zenders kun je veel flexibeler programmeren.''

Wanneer?

,,Dat willen we in de tweede helft van volgend jaar.''

Wat voor zender wordt dat?

,,Net als Talpa een zender voor een breed publiek. Zoals ook Heineken en Amstel naast elkaar bestaan.''

Hoe zorgt u dat zo'n zender een landelijk bereik krijgt? Het is erg moeilijk om het met alle kabelaars eens te worden over doorgifte van een zender.''

,,Er is maar één manier. Je moet zulke content [programma's, red.] hebben dat de kabelaars niet om je heen kunnen.''

Er is nog een manier. U kunt immers ook een bestaande zender kopen, zoals SBS of Yorin.

,,Dat zou kunnen, maar volgens mij zijn die niet te koop.''

Het gerucht gaat dat u SBS wilde kopen.

,,Er zijn gesprekken geweest na mijn vertrek bij Endemol. Ik weet niet waarom dat nu ineens weer opduikt.''

Was de start van een tweede zender niet gemakkelijker geweest wanneer Talpa meer sportrechten had kunnen vergaren dan alleen eredivisievoetbal? Met Europees voetbal doordeweeks en bijvoorbeeld ook schaatsen.

,,Ja, aanvankelijk was dat ook de bedoeling, want als je op één zender veel sport hebt, kan je er gemakkelijker een brede zender naast zetten. Maar ook schaatsen ligt voor een aantal jaar bij de NOS vast.''

Wanneer komt u met digitale themakanalen?

,,Over drie tot vijf jaar. Dat had veel eerder gekund. Dat ik dit niet zelf in de hand heb, is wel een kleine frustratie voor mij. Ik denk: kabelaars, steek nou eens je nek uit en zet bij iedereen zo'n kastje [decoder, red.] neer, zodat themakanalen kunnen worden ontvangen. Het is een kip-eiprobleem. Als het eenmaal kan, denk ik allereerst aan een kanaal met 24 uur en zeven dagen per week sport. Niet direct premium sport, maar sporten die je nu weinig te zien krijgt, terwijl honderdduizenden mensen erin geïnteresseerd zijn. Maar ik volg ook de start van een gay kanaal in de VS met grote belangstelling. Dat is een omvangrijke doelgroep. Uiteindelijk is alles mogelijk, ook een fietsenmakerskanaal.''

Met welk marktaandeel bent u tevreden vanavond?

,,Alles vanaf de 10 procent. Maar ik vind het lastig in te schatten of mensen weten dat we beginnen. Laatst hoorde ik iemand op straat zeggen: `Talpa? Dat ging toch niet door?'''

Hoe laat zijn de kijkcijfers morgenochtend beschikbaar?

,,Half acht. En ik denk dat ik die cijfers rond die tijd ook wel zal weten.''

    • Merel Thie
    • Erik van der Walle