48 uur in Utrecht

Als je Hoog Catharijne eenmaal uit bent, is Utrecht een geweldige stad, vindt Japke-d. Bouma: je kunt er lekker wandelen, fietsen, eten en dansen

WANNEER GAAN?

Op een mooie, zonnige, droge dag. Op zaterdagen en (koop)zondagen niet.

HOOG CATHARIJNE

U zóu kunnen stilstaan bij Hoog Catharijne, het winkelcentrum naast het treinstation. Maar ons advies zou zijn: doe het niet. Het stationsgebied is een hangplek van rottend beton, vuil, uitlaatgassen en asfalt.

Als u het tóch niet kunt laten in de geschiedenis van het stationsgebied te duiken, loop dan eens naar het mooiste kantoorgebouw van Nederland: de mysterieuze Inktpot (te herkennen aan de deksel van de inktpot op het dak die eigenlijk een ufo moet voorstellen). De Inktpot ligt aan de kant van de streekbussen tussen de bomen van de Catharijnesingel. Het is het grootste bakstenen gebouw van Nederland, een monument en tegenwoordig het hoofdkantoor van spoorbeheerder ProRail. Misschien mag u even binnen kijken. De hal loopt helemaal door tot boven. Je reinste Gotham City (de thuisstad van stripheld Batman). Zo mooi als hier, was het hele stationsgebied vroeger. Het had er nog steeds zo uit kunnen zien. Als projectontwikkelaar Jan de Vries van bouwbedrijf Bredero het niet tegen de vlakte had geslagen in de jaren zestig.

WAAR SLAPEN?

Als u hier toch staat te mijmeren, kunt u meteen inchecken in hotel Karel V dat zich precies tegenover de Inktpot bevindt. Het is wel het duurste in Utrecht. Twee andere respectabele opties zijn het Malie Hotel nabij de majestueuze Maliebaan, en het écht in het centrum gelegen NH Centre Utrecht hotel aan het Janskerkhof.

WAT TE DOEN?

Wandelen. We lopen de Oudegracht op, en beginnen, na een kop koffie op het terras van de Winkel van Sinkel, aan de door NS aanbevolen wandelroute (te verkrijgen in een boekje op het station). Het gaat langs de Kromme Rijn naar Bunnik en met de trein weer terug naar Utrecht. Het klinkt wat suf, maar het is echt een prachtige route en onderweg komen we langs pannenkoekenhuis Rhijnauwen.

UIT ETEN (1)

Uit eten moet in Utrecht eigenlijk in een van de restaurants aan een werfkelder aan de Oudegracht. Die hebben ze niet in Amsterdam, die werfkelders. Verwacht geen haute cuisine, maar zeker zijn er redelijke tot prima restaurants. Zoals bijvoorbeeld The Ostrich (Afrikaans, compleet met struisvogelsbiefstuk en krokodillenvlees). Als het mooi weer is, is het hier prachtig buiten zitten. Ook leuk: `030', aan de Voorstraat. Niet aan de werf, wél een hele Utrechtse naam en helemaal in de binnenstad.

UITGAAN

Utrecht is zeker geen bioscoopstad. Er mag dan jaarlijks het Nederlands Filmfestival gehouden worden, het aanbod is niet overdadig. Een zeer prettige aanvulling is het vorig jaar geopende Louis Hartlooper Complex helemaal aan de andere kant van de binnenstad, nabij het Ledig Erf. Dit was vroeger het politiebureau van Utrecht. Nu is het gerenoveerd tot filmhuis, een mooi voorbeeld hoe Utrecht tegenwoordig dus blijkbaar wél verantwoord met zijn monumenten omgaat. In het LHC draaien de kwaliteitsfilms en vooraf worden ze ingeleid door een van de zaalwachten. Niet altijd even geslaagd, wel uniek.

Na de film kunt u nog even een drankje drinken op het Ledig Erf. Daarna slenteren we terug naar het hotel, via het Utrechtse bolwerk rechtsom, dan wel dwars door de binnenstad langs de cafés van het Wed waar we ook nog kunnen blijven hangen. En als we in het NH Hotel Centre verblijven, gaan we even door naar de cafés aan het Janskerkhof. Daar kan nog ouderwets gedanst worden op jaren tachtig en negentig muziek.

DE VOLGENDE DAG

De volgende dag gaan we brunchen in het Wilhelminapark – even een fiets huren op het station, vooraf bespreken gewenst. We slaan proviand in bij een van de specialiteitenwinkels aan de Burg. Reigerstraat (vlakbij het park). Daarna met een kleed de grote weide op. Voetbal meenemen.

Na de brunch fietsen we alle musea af die Utrecht rijk is, zoals het Gerrit Rietveldhuis aan de Prins Hendriklaan, het Catharijneconvent, het spoorwegmuseum, etc. Ook als u niet van musea houdt, dóen. Daarmee heeft u namelijk een prachtige fietstocht door het mooiste deel van Utrecht, het museumkwartier, en komt u ook in de prachtige hofjes van Utrecht terecht (route verkrijgbaar bij het VVV op het Neude).

Aansluitend fietsen we langs de beste ijszaak van Utrecht, Roberto Gelato op de Poortstraat. En daarna langs het Nijntje Pleintje, tegenover café Weerdzicht aan de Oudegracht. Je ziet er amper Nederlandse toeristen. Wel af en toe Japanners die Nijntje op haar culturele waarde weten te schatten en zichzelf met het standbeeldje op de gevoelige plaat vastleggen. Als er nog tijd is, gaan we nog even de Dom op, het is per slot wel de hoogste kerk van Nederland, en winkelen op de PC Hooftstraat van Utrecht, het Oudkerkhof.

UIT ETEN (2)

En 's avonds: eten bij Luce, Utrecht. Het beste, met afstand, betaalbare restaurant in de stad. Het ligt aan het Visschersplein, vlakbij de Mariaplaats. Dit restaurant alleen is al een bezoek aan Utrecht waard. En dan maakt `barrista' Wilco er ook nog eens de mooiste koffies van Nederland. Na het eten? Eventueel loungen aan de werf van de Winkel van Sinkel of uit in Tivoli aan de Oudegracht. Maar het kan ook zijn dat we dan al in het hotel tv liggen te kijken.

    • Japke-d. Bouma