ZOMERFESTIVALS

AMSTERDAM

De Parade

Reizend theaterfestival De Parade beleeft zijn laatste dagen in de Amsterdamse modder, met bijvoorbeeld Het betere werk van Alex Klaasen, een vileine parodie op de

jubileumshow van een valse, ijdele artiest. Een duivelse versie van Jos Brink, zeg maar.

Hij zingt hilarische musicalsuccessen als Het kind in mij, over een pedofiele badmeester (,,dat was in die tijd, zes, zeven jaar geleden, nog een enorm taboe'') en Je past je maar een beetje beter aan, over een Fries boerengezin dat een Afrikaans jongetje adopteert. Onderwijl vernedert de artiest zijn showballet.

T/m 14 aug. Amsterdam, Martin Luther King Park. Inl www.deparade.nl

Amsterdamse Bos

In het Amsterdamse Bos wordt het toneelstuk Ivanov van Tsjechov opgevoerd, over een voormalige held die zijn lust tot leven heeft verloren. Op de verloederde camping waar regisseur Jeroen van den Berg het stuk situeert, gedijt het drama prima. De subtiliteit van het stuk heeft te lijden onder de kluchtige regie en de overvliegende vliegtuigen, maar het gebruik van de ruimte is bewonderenswaardig. Decorontwerpster Catharina Scholten stapelde stacaravans hoog op elkaar, met tussendoor allerlei moestuintjes en prieeltjes, waarin de intieme scènes kunnen plaatsvinden.

T/m 3 sept Openluchttheater Amsterdamse Bos. Inl www.bostheater.nl, 020-6433 286.

DEN BOSCH

Boulevard

Meer dan zeventig voorstellingen zijn te zien op het theaterfestival Boulevard in Den Bosch; veelal van jonge theatermakers, op verrassende locaties. Politiek geladen is de voorstelling I Love BN van Natasja d'Armagnac, over de sloop van de volksbuurt Barten Noord. Schitterend is het beeld van een actrice die op een steenhoop een monoloog houdt over de saamhorigheid in de vroegere wijk die nu op slag verdwenen is. Tij, spelend op een boot op de Ertveltplas, vertelt van een liefde tussen een oudere heer en een meisje, in wie je bijvoorbeeld onderwereldgod Hades en zijn bruid Persephone kunt zien.

T/m 14 aug Den Bosch. Inl 0900-33727233 of www.festivalboulevard.nl

HEINO

Tasso

Het Zeeland Nazomer Festival toert langs vier kastelen met een ingekorte tuinvoorstelling van Goethe's Tasso, over de botsing tussen een onaangepaste dichter en zijn broodheer. Regisseur Albert Lubbers laat de politiek lading linksliggen en legt de nadruk op de zelfdestructieve paranoïde van de onstuimige dichter. Mathijs Scheepers, in de titelrol, draagt de voorstelling met sterk fysiek spel. Zijn clowneske rondmaaiende armen en benen geven de voorstelling precies de dynamiek die ze nodig heeft.

11 aug Kasteel Heeswijk. 16-20 aug Kasteel het Mijenhuis, Heino. Inl 0900-3300033 of tasso.nazomerfestival.nl

LIMBURG

Limburg Festival

Op het Limburg Festival, dat van 12 tot en met 21 augustus in heel Limburg wordt gehouden, is internationaal straattheater te zien, met de Duitse artiest Herr Hundertpfund, de muzikale clowns Gogol en Mäx, de Fransman Petit Monsieur die strijdt met een telefooncel, een slangenmens, een krachtpatser, een man in een tipi, en een groepje steltlopers. Er is echter ook regulier theater te zien, in het onderdeel Toneel op de Deel. Dit vindt plaats bij Op Kapittelbos, een boerderij aan de Bosstraat in Grathem. Een aanrader daar is Tuttefrut van Jef Van gestel, winnaar van de Ton Lutz prijs 2004. Dit is een geestige stuk gaat over de verstikkende relatie tussen een moeder en zoon. De moeder naait zwijgend, de zoon bouwt luidruchtig sculpturen van kauwgum, `tuttefrut' op zijn Antwerps.

T/m 21 aug in heel Limburg. Inl (06) 5398 0158 of www.limburgfestival.nl

NOORDWIJK

Carmen in de duinen

In de duinen van Noordwijk vindt een opvoering plaatsvan Carmen: Dama de noche, gebaseerd op de opera van Bizet, over een uitdagende Spaanse fabrieksarbeidster die haar minnaar, een stierenvechter en zichzelf te gronde richt. Flamenco, vrijheid, jaloezie en passiemoord, u kent het wel. Deze versie is ingekort en in het Nederlands. De cast bestaat uit zangers en dansers uit Noordwijk en omgeving, met Lotte Bovi als Carmen en Edwin van Gelder als haar minnaar Don José.

De kaarten zijn te koop bij Kado's van Toos en Boekhandel van der Meer. Het begint om negen uur, verzamelen om half negen op het parkeerterrein van de Duindamse Slag, Noordwijk. Vooraf kunt u een speciaal Carmen Menu eten bij Tapasbar Gaudí, Lage Wurft 1, Noordwijk.

12-20 aug Noordwijk, Piet Florisdal (Hollandse Duin). Inl. 06-51002968 of 071-3613073 of www.kunstklank.nl