`Wij willen maar één ding: naar huis'

Op Schiphol gestrande reizigers van British Airways krijgen van de maatschappij het advies zelf op zoek te gaan naar een alternatieve vlucht.

Voor de balie van British Airways (BA) op luchthaven Schiphol staan ongeveer dertig gestrande passagiers. Ze wachten gelaten tot een van de drie bedrukt kijkende baliemedewerkers hen helpt. ,,Ik sta hier al een uur'', verzucht Tristan Woolf (29). De Nederlandse IT-medewerker helpt zijn vriendin Griselda Varas (34) bij het inchecken voor een vlucht naar Londen, waarna Varas wil doorvliegen naar Mexico. ,,Eigenlijk zou ze gisteravond om negen uur al vliegen'', zegt Woolf, ,,maar die vlucht werd geannuleerd.'' De tweede optie van Varas, de BA-vlucht van 11.45 uur vanochtend, is ook afgeblazen. ,,Ik vermoed dat ze haar nu gaan overboeken naar een andere maatschappij'', zegt Woolf.

Volgens de woordvoerder van British Airways Nederland annuleert de luchtvaartmaatschappij vandaag alle acht vluchten die voor 19.00 uur vanavond naar Londen Heathrow zouden moeten vertrekken. Hoeveel passagiers daardoor gedupeerd zijn, weet hij niet. BA probeert volgens hem reizigers om te boeken naar andere maatschappijen, waaronder British Midlands en KLM.

Dat lukt echter niet voor alle passagiers. Een deel van de passagiers kan ook mee met de vluchten van BA naar London Gatwick, waar niet gestaakt wordt. ,,We adviseren mensen ook zelf op zoek te gaan naar alternatieve vluchten.''

,,Oh boy'', reageert Chad Forrest (23) uit Miami. Bij aankomst op Schiphol vanochtend hoorde hij pas dat zijn vlucht naar Heathrow, BA 429 om 11.55 uur, niet doorgaat. Hij had gehoopt later op de dag alsnog met BA te kunnen vliegen.

De Amerikaan is zichtbaar vermoeid na drie weken rondreizen door Europa, samen met zijn vriendin, Maggy Vaughn. ,,Wij willen maar één ding: naar huis'', aldus de met een trolly vol bagage uitgeruste studenten.

Hun landgenoot Hans Herzog (46) weet al dat hij nog een dag aan zijn vakantie in Amsterdam kan vastplakken. Samen met zijn vrouw, zoon en vader wilde hij via Heathrow naar Detroit vliegen. ,,Dat gaat vandaag zeker niet lukken'', zegt Herzog. ,,BA gaat nu proberen ons morgen met Northwest Airlines via New York te laten gaan.''

Een baliemedewerkster van Easyjet zegt ,,absolúút'' niet te mogen reageren op de vraag of de prijsstunter extra klandizie krijgt door de annuleringen. Ze zegt alleen dat bij Easyjet – dat vandaag vluchten naar London Gatwick, London Luton en London Stansted verkoopt voor 165 euro (enkele reis) – ,,de normale zomerdrukte'' heerst.

Bij de baliemedewerkers van vliegtuigmaatschappij British Midlands (BM), die pal naast hun collega's van BA zitten, heersen gemengde gevoelens. Baliemedewerker Lindsay Maclean vertelt dat BM gisteren ongeveer 200 overgeboekte passagiers van BA heeft vervoerd. ,,Good for business''.

Maar zijn collega, die niet met haar naam in de krant wil, vindt het vervelend voor de passagiers. ,,Sommige mensen kwamen vanochtend echt wanhopig naar ons toe'', zegt ze. Een aantal reizigers heeft volgens haar de overboeking van BA niet afgewacht en meteen voor het volle pond een nieuw ticket gekocht bij British Midlands. Sympathie voor het stakende grondpersoneel op Heathrow kan ze dan ook niet opbrengen. ,,Onaangekondigd het werk neerleggen kun je reizigers niet aandoen.'' Haar collega Maclean verwacht vandaag nog eens 200 klanten van British Airways te kunnen overnemen.

Tristan Woolf, die zelf niet hoeft te vliegen, ziet nog wel een lichtpuntje aan alle uitgevallen vluchten. ,,Misschien kan mijn vriendin nog een weekje hier blijven.''

    • Mark Schenkel