WAT DOEN DE KINDEREN

Beestjes zoeken

Op het eerste gezicht zie je ze niet in de tuin: slakken, pissebedden, duizendpoten, miljoenpoten, kikkers en salamanders. Maar ze zijn er wel. In de Hortus Botanicus in Leiden is op zondag 14 augustus de wandeling Enge Beestjes te volgen onder leiding van Hans Adema. Hij weet in de Hortus de boomstronken te vinden waaronder padden wonen, en de stenen waar de pissebedden onder schuilen. Bekijk de beestjes van dichtbij. Misschien zijn ze wel helemaal niet zo eng. Na de wandeling is de tentoonstelling Jakkes, kriebelbeestjes! te bezoeken in museum Naturalis.

Zondagwandeling Enge Beestjes, Hortus Botanicus, Rapenburg 73, Leiden. Zo 14 aug 12u verzamelen bij de hoofdingang. Duur: plm 1 uur. Kosten: € 1,50 naast normale entree (4-12 jaar €2, volw €4) Inl. 071 5277249 of www.hortusleiden.nl

Lichamen maken

Het menselijk lichaam is een ingewikkelde machine. De Braziliaanse kunstenaar Célio Braga vindt dat ook. Hij maakt graag voorwerpen die lijken op bloed, spieren en organen. Die vertonen soms overeenkomsten met lekker snoepgoed. In het Stedelijk Museum CS geeft Braga een kinderworkshop waarin je holle en bolle voorwerpen kan maken van vilt, zijde en kralen. Soms weet je niet wat het gaat worden: een bloedvat of een dropveter, een spier of een spekkie. Diezelfde ochtend kun je met de hele familie naar het museum, waar Marlous van Gastel rondleidingen geeft over de kunstwerken in de zomeropstelling Bock mit Inhalt en tekenopdrachten geeft.

Lichaamssnoep, Sandbergzaal Stedelijk CS, Oosterdokskade 5, A'dam. Workshop zo 14 aug, 14-16u30. Rondleidingen Marlous van Gastel zo 14 aug 11-12u30. Entree: € 4,50. Inl www.stedelijk.nl/educatie.

Mummie bekijken

Ötzi, de in 1991 gevonden gletsjermummie, is in Nederland! En wel in het Drents Museum in Assen. Hij leefde in de nieuwe steentijd, meer dan 5000 jaar geleden. In de familietentoonstelling Ötzi, de Gletsjermummi kun je naast de mummie zelf, ook zien hoe hij geleefd moet hebben. Nadat hij werd gevonden is zijn lichaam onderzocht en de spullen die hij bij zich had. Daardoor weet men nu hoe oud hij was toen hij stierf, wat hij de laatste avond had gegeten, en welke kleding hij droeg. In een ijskoud decor geven bijzondere voorwerpen, replica's en multimedia er een beeld van. Ötzi leefde in de tijd van onze hunebedbouwers. Het museum probeert een vergelijking te schetsen tussen de cultuur van onze hunebedbouwers op het Drentse zand en de cultuur van Ötzi in de besneeuwde bergen.

Ötzi de Gletsjermummie, Drents Museum, Assen. Open di-zo 11-17u, ma gesloten. Op wo-, do- en zo-middag zijn er speciale kinderactiviteiten. Entree: tot 4 jaar gratis, 5-15 jaar € 3, vanaf 16 jaar € 6. Inl 0592 377709 of www.drentsmuseum.nl

Meccano bouwen

Leg de spelcomputer opzij en ga uitvinden, ontwerpen en knutselen! Het Speelgoedmuseum in Deventer presenteert de tentoonstelling Jongensdromen in Meccano, over het ijzersterke constructiespeelgoed Meccano, waar generaties jongens mee hebben gespeeld sinds de uitvinding van Frank Hornby in 1901. Hornby ontwierp de materialen als speelgoed voor zijn eigen kinderen. In het Speelgoedmuseum zijn puntgave modellen uit alle perioden te bewonderen zoals winkelkasten en kranen, en natuurlijk bewegende modellen. Ook het moderne design van Meccano en de radiografisch bestuurbare Meccanotrucks horen erbij. De grotere showmodellen, die te groot zijn voor het museum, staan in het Stadskantoor en De Scheg in Deventer. Er is modern Meccanospeelgoed te koop.

Jongensdromen in Meccano, Speelgoedmuseum Deventer, Brink 47, Deventer. Open: di-za 10-17u, zo 13-17u, ma dicht. Entree volw € 2,30, 2-18 jaar € 1. Inl 0570 693786 of www.deventermusea.nl.

Beelden maken

De moderne beelden van Chinese kunstenaars van Beelden aan Zee zijn best heftig om te zien. Het Haags Kinderatelier geeft er tekst en uitleg bij. Onder leiding van een kunstenaar van het Kinderatelier maken kinderen tussen de zeven en negen jaar een tafereeltje in een kastje, en kinderen van negen tot twaalf jaar een huisje op een lotusbloem. Dit alles vindt plaats op vrijdag 12 augustus.

Museum Beelden aan Zee, Harteveldstraat 1, Scheveningen. Workshop vr 12 aug 7-9 jaar 11-12u45 en 9-12 jaar van 14-16u. Entree € 7,50, met VakantiePas of Ooievaarspas € 4. Inl & res 070 3633745 of www.haagskinderatelier.nl

Verkleden als Suske en Wiske

Het Stedelijk Museum in Zwolle staat de hele zomer in het teken van Suske en Wiske. De Vlaamse vrienden, Wiskes tante Sidonia en Lambik bestaan namelijk 60 jaar. De hele geschiedenis van de Suske en Wiske-strip wordt verteld aan de hand van tekeningen, voorpublicaties en geheimen over de striphelden. Ook de verschillende Suske en Wiske tekenaars komen aan bod, en Vandersteens bewondering voor de schilderijen van Pieter Breugel uit de 16de eeuw. Op zaterdag 13 augustus is er een rondleiding door Klaas Rigterink, Suske en Wiske kenner, en op woensdag 17 augustus een middag striptekenen voor kinderen van zes tot en met tien jaar. Kinderen verkleed als Suske en Wiske hebben gratis toegang.

Suske en Wiske en de jeugdige jubilarissen, 10 juli t/m 4 sept, Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41, Zwolle. Open: di-za 10-17u, zon- en feestdagen 13-17u. Inl 038 4214650 of www.museumzwolle.nl

Dansen op de gracht

Tijdens het Grachtenfestival op en rond de Prinsengracht in Amsterdam is er voor kinderen het Kindergrachtenfestival. Met concerten, voorstellingen en workshops voor peuters, kleuters en pubers. Bij de opening op 18 aug is er 's middags street dance op het water van de Keizersgracht bij Felix Meritis. Er is een Kleutersalonconcert, een Kinderarchitectuurrondvaart en het Kinderprinsengrachtconcert op 20 augustus.

Kindergrachtenfestival, Prinsengracht, Amsterdam. Opening 18 augustus om 14u30u, t/m 21 aug. Inl 020 4214542 of www.grachtenfestival.nl