WANDELEN, FIETSEN & VAREN

AMSTERDAM

Plantagebuurt

Op 14 aug (14u30) is er een zomerwandeling door de 19de-eewse Plantagebuurt.

In deze elegante Amsterdamse buurt woonde een overwegend joodse bevolking, net als aan de aangrenzende grachten die om die reden ook wel joodse grachten werden genoemd.

De Plantage was tot het begin van de 20ste eeuw de uitgaanswijk van Amsterdam. Kosten: € 7,50.

Max. 25 deelnemers. De wandeling begint bij de kassa. Deelnemers ontvangen 50% korting op de entreeprijs van het museum op de dag van de wandeling.

Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1. Inl 020-5310310 & www.jhm.nl

BIESBOSCH

Varen bij volle maan

Op 19 augustus maakt rondvaartboot de Halve Maan een tocht over de Biesbosch bij volle maan. Er zijn ook kanotochten onder leiding van natuurgidsen op 18 en 19 augustus. Twee uur lang peddelen de deelnemers door smalle kreken terwijl het langzaam donker wordt.

Reserveren Biesboschcentrum Dordrecht 070-6305353.

BORGER

Fietsen langs Hunebedden

Poëzie van Hunebedden is een twaalf kilometer lange groepsfietstocht in de avond uurtjes langs verschillende hunebedden in de omgeving van Borger. De voordrachten van poëzie en proza in flikkerend fakkellicht zetten de hunebedden in een heel ander licht. De afwisseling van zang en dans maken de mystieke sfeer compleet. Begin- en eindpunt van de tocht is het Hunebedcentrum. Als u niet de beschikking heeft over een fiets, kunt u er een huren.

Op 18 en 25 aug (20u). Hunebedcentrum, Bronnegerstraat 12. Aanmelden 0599-236374. Deelname kost € 8 euro voor volwassenen, € 5,50 voor kinderen en voor gezinnen is er de gezinskaart van € 18,25.

EERDE

Schemerzwerftocht

Vereniging Natuurmonumenten houdt op donderdag 18 augustus in de omgeving van kasteel Eerde bij Ommen een schemerzwerftocht. Dieren die zich overdag niet tonen, laten zich juist laat op de dag horen of zien. Boswachters van Natuurmonumenten begeleiden de wandeling, die om 19u begint en ongeveer anderhalf uur duurt. Het kasteel zelf is niet toegankelijk. Vertrekpunt is de parkeerplaats bij het kasteel Eerde, dat wordt aangegeven vanaf de Hammerweg, tussen Ommen en Den Ham.

Vooraf aanmelden is noodzakelijk, dat kan alleen bij de Ledenservice van Natuurmonumenten, telefoon 035-655 99 11 (tijdens kantooruren). Deelname kost voor leden van Natuurmonumenten € 4, voor niet-leden € 7 en voor kinderen t/m 12 jaar € 2 p.p. Inl www.natuurmonumenten.nl

KRAGGENBURG

Avondwandeling

Vereniging Natuurmonumenten houdt 12 aug (22u) een avondwandeling voor gezinnen in het Voorsterbos. De boswachter neemt het hele gezin mee het donkere bos in om te luisteren naar avondgeluiden. Duur: anderhalf uur. Trek een lange broek en stevige schoenen of laarzen aan.

Startpunt: parkeerplaats bij Natuurkampeerterrein De Stiente aan de Kraggenburgerweg 21 in Kraggenburg. Aanmelden: Bezoekerscentrum De Wieden, (0527-246644. Deelname kost voor leden van Natuurmonumenten € 3, voor niet-leden € 5 & www.natuurmonumenten.nl

OLDEBERKOOP

Open Stal 2005

Nog tot en met 28 augustus is in het Friese Oldeberkoop de 34ste Open Stal Kunst- en Kijkroute 2005 te bekijken. Het thema is Kom vanavond met verhalen, naar een dichtregel van Leo Vroman. Op 23 locaties die op loopafstand van elkaar gelegen zijn zeer uiteenlopende kunstwerken te bekijken, zoals schilderijen, beelden, installaties, foto's, assemblages, tekeningen en gedichten.

Kunstroute dagelijks geopend van 13-18u. Toegangskaarten €5. Incl catalogus met wandelroute. T/m 14 jaar gratis deelname. Inl www.openstal.nl