Wall Streets `superster' moet vijf jaar gevangenis in

Scott Sullivan (43), de architect van de 11 miljard dollar (8,89 miljard euro) aan fraude bij het Amerikaanse telecombedrijf Worldcom, moet vijf jaar de gevangenis in. Voor de voormalige financieel directeur van het concern is dat aanzienlijk minder dan zijn baas, Bernard J. Ebbers, kreeg. Die werd vorige maand tot 25 jaar cel veroordeeld.

Coöperatie met justitie betaalt terug bij de boekhoudschandalen in de Verenigde Staten, zo blijkt. De Amerikaanse rechter Barbara R. Jones zei gisteren tijdens de zitting in New York tegen Sullivan: ,,U hebt geluk gehad dat deze zaak u de gelegenheid gaf mee te werken. U zou een zware straf hebben gekregen als u niet had meegewerkt [met justitie].''

Sullivan liep de kans maximaal 165 jaar de cel in te moeten en nog altijd 25 jaar als hij zou meewerken met justitie, schrijft vandaag The Wall Street Journal in een verslag van de zitting over de grootste fraudezaak in de Amerikaanse geschiedenis. Worldcom werd door Ebbers opgericht en heet nu MCI.

De rechter had consideratie met Sullivan wegens de omstandigheden bij hem thuis. Hij heeft een dochtertje van vier jaar oud en zijn vrouw is niet in staat voor haar te zorgen, omdat zij suikerpatiënte is en dit jaar al negen keer in het ziekenhuis opgenomen is geweest.

,,Mijn daden zijn niet te verontschuldigen'', zei Sullivan, die in de jaren negentig op Wall Street gevierd werd als een financiële superster. Hij las een verklaring voor en zei dat hij te emotioneel was om zonder papier te spreken en dat hij niet had geslapen. ,,Ik heb spijt van de pijn die ik heb veroorzaakt door mijn laffe gedrag.''