TUINEN & BEELDENTUINEN

AALBEEK

Salvia dagen

Bij kwekerij Bastin in Aalbeek worden zaterdag en zondag 13 en 14 augustus van 10-17uur de Salviadagen gehouden. Er wordt een grote Salvia collectie gepresenteerd: potplanten en vaste planten.Tijdens het weekend zijn de volgende gasten aanwezig; traiteur Pohlig uit Brussel (Salvia bloemen in de keuken), Mandje Bloemen uit Leiden (Tafelkleden, Servies, Kaarten) en Rita van der Zalm uit Noordwijk (met bloembollen, alleen op zaterdag).

Kwekerij Bastin, Nieuwenhuysstraat 29. Aalbeek (Limburg). 045-5231475. Entree gratis. Inl www.bastin.nl

DE BILT

Alpenplanten

Op 20 en 21 augustus wordt bij Ploeger De Bilt een Alpenplanten Rariteiten Weekend gehouden. En net als voorgaande jaren zullen onze, inmiddels bekende, buitenlandse collega's: Pottertons Nursery uit Engeland, Jakob Eschmann uit Zwitserland en Ron McBeath van Lamberton Nursery uit Schotland, weer met hun rariteiten aanwezig zijn. Gezamenlijk brengen wij Europa's grootste collectie rots-, alpineplanten en dwergbolgewassen. Vanaf begin augustus zullen wij u op onze internetsite: www.ploegerdebilt.nl een lijst presenteren waarop alle plantensoorten staan zoals die op dit weekend aanwezig zullen zijn.

Kwekerij Ploeger, Blauwkapelseweg 73, De Bilt. Met openbaar vervoer vanaf NS-station Utrecht: bus 57 van Connexxion, halte Alfred Nobellaan. Met de auto: afrit 30 (Veemarkt) op de A27. za 20 aug 9-17u & zo 21 aug 10-16u. Inl 0031 (0)30 2202602.

GEES

Dehullu

In het polderlandschap even buiten het Drentse dorp Gees bevindt zich beeldentuin Dehullu. Van verre zie je de enorme ladder die richting hemel reikt en die fungeert als blikvanger van Dehullu. De term beeldenpark is eigenlijk beter op zijn plaats, want Dehullu is een van de grootste beeldentuinen van Nederland, met waterpartijen, een stiltetuin, een grassentuin en schuilhutjes voor als het regent. De beelden zijn daar ook naar: groots en meeslepend, maar daardoor vaak te groot voor de eigen tuin. Al zou je de aandoenlijke figuren van Sjaak Smetsers, deels van glas, deels van keramiek en metaal, zó in je huis of tuin willen zetten. Dehullu, dat behalve voor kunstliefhebbers ook de moeite waard is voor tuiniers, toont dit jaar werk van onder anderen Hugo Hol, Martha Waijop en Barbara de Clerq. In de binnengalerie, waar schilderijen, keramiek en kleiner beeldhouwwerk te zien is, hangen deze zomer prachtige naïeve schilderijen van Evert van Hemert.

Dehullu, Schaapveensweg 16, Gees. Inl 0524-582141. www.beeldeningees.nl

Expositie t/m 25 sept. De binnengalerie is van 21 okt t/m 27 nov geopend in verband met een herfstexpositie.

KATS

De Zeeuwse Rozentuin

De Zeeuwse Rozentuin viert haar 10-jarig bestaan en ter ere van dit jubileum is het thema voor de jaarlijkse kunsttentoonstelling De Roos. In de vijf hectare grote landschapstuin, waar de rozen en clematissen uitbundig staan te bloeien, is werk te zien van zestien kunstenaars. Sommige kunstenaars, zoals Albert Verkade, hebben zich door Shakespeare laten insprireren met `A rose, is a Rose'; wie op ooghoogte in zijn bus kijkt, ziet zijn roos tien keer gespiegeld terugkeren. Roosevelt van Paul Panhuysen met negen terugkerende ijzeren vormen is gevuld met kunstrozen; het moet uitgroeien tot het magisch vierkant als centrum van een nieuwe tuin. De innige omstrengeling van twee kinderhoofdjes met rozenhoedjes (van Nicolas Dings) heeft iets liefs en sinisters. Komen ze uit de aarde of keren ze er in terug? Glaskunstenaar Bert Frijns woont en werkt in Zeeland en dat is aan zijn werk te zien: licht en ruimte. Hij maakte een grote driekommige glazen roos en Hendrik, een roos opgebouwd uit stukken glas, aarde en mest. Verder werk van o.a. Helene Briels, Bart Kelholt, Joop Haring, Ira van de Kop, Leen Quist en Elisabeth Schlanstein. Voor groepen zijn er rondleidingen en op het terras of in de kas wordt quiche en een thee/koffiecomplet geserveerd.

De Roos, jubileumexpositie t/m 20 sept in de Zeeuwse Rozentuin, Katse Groenweg 3, Kats (na de Zeelandbrug, boven Goes). Open di t/m za 10-17u. Inl 0113-600361 of www.zeeuwserozentuin.nl

MAARSSEN

Beelden aan de Vecht Zowel qua tuin als qua beelden is Beelden aan de Vecht een lust voor het oog. De beelden, figuratief en abstract, zijn kleurrijk, humorvol of anderszins anders-dan-anders. Al is er ook klassieker werk te vinden. Naast brons is er veel aandacht voor keramiek dat een groot deel van het jaar buiten kan staan, zoals de witte sculptuurschalen van Barbara Nanning en de damesbeelden van Heidi Daamen. Vanaf het dakterras hebben bezoekers fraai overzicht over de tuin, die door May Hobijn en haar man Joop is aangelegd rond een voormalige fabriek in stalen veren en onderdak biedt aan tweehonderdveertig beelden van ruim dertig kunstenaars. Op het mediterraan aandoende terras, waar wat kipjes rondscharrelen, kun je koffie drinken.

Beelden aan de Vecht, Straatweg 31, Maarssen. Open: t/m 14 aug, vr t/m zo 12-17u. Tel 0346-560518. Website: www.st-ives.net/a/beelden-aan-de-vecht. Entree: 3 (kinderen onder de 12 jaar geen toegang, tuin is niet geschikt voor rolstoelen)

ZIERIKZEE

Plastiek

Dit jaar zal de 40e editie van de Zomertentoonstelling Nederlandse Plastiek voor publiek geopend zijn tot en met 28 augustus. De 47 deelnemende beeldhouwers tonen ongeveer 450 werken in tuin en huis. Gezamenlijk geven zij een zeer gevarieerd beeld van de verschillende stromingen in de beeldhouwkunst. Het merendeel van de beelden is uitgevoerd in brons, terwijl daarnaast marmer, keramiek, hout, ijzer en staal voorkomen. Er zijn deelnemers uit heel Nederland onder wie Dick Aerts, Amiran, Karin Beek, Anke Birnie, Marjon van Boeckel, Frank Borst, Wouter Bouwman, Ad Braat, Gerard Brouwer, Juul Kortekaas, Jacqueline van der Laan, Ole Langerhorst, Renee Mink, Hanneke de Munck, Marina Radius, Gerda Rutters, Lex Schilperoord, Henk Spreeuwenberg, e.a.

Burgerweeshuis, Poststraat 45, Zierikzee. Di t/m zo 11-17u. Entree €2. Inl 01114-12683.

WOLFHEZE

Clematisdagen

Kwekerij en Tuin de Boschhoeve organiseert op 13 augustus van 10-17u. Diverse kwekers uit Nederland, Duitsland en België bieden een uitzonderlijk assortiment clematissen aan, zowel voor de beginnende clematisliefhebber als voor de doorgewinterde kenner. Er zullen nieuwe Nederlandse selecties worden aangeboden. Bij een informatiestand kunnen bezoekers terecht met al hun vragen over clematissen. In de tuin groeien diverse clematissen langs klimrekken, priëlen en muren, in de borders en in de grote siermoestuin. De Britse Clematis-vereniging is aanwezig, alsmede Hanneke van Dijk met haar boeken. Drie clematisspecialisten houden een lezing: Walter Hörsch over `Clematis door het jaar heen (in het Duits) om 10u30 en 14u, Wim Snoeijer over `Clematis in Japan' (in het Engels) om 11u30 uur en Ton Hannink over `Clematis aankoop, keuze en verzorging' (in het Nederlands) om 12u30 en 15u.

Entree € 3. Kinderen tot 12 jaar gratis. Kwekerij Boschhoeve, Boshoeve 3, Wolfheze. Inl 026-4821231 & www.boschhoeve.nl