Toch nog zevende seizoen `Sopranos'

Onverwacht heeft David Chase, bedenker en maker van The Sopranos, besloten toch een zevende seizoen van de tv-serie te maken. Directeur Chris Albrecht van zender HBO heeft dat gisteren bekendgemaakt. Chase heeft steeds aangeven dat het zesde seizoen, waaraan nu gewerkt wordt, het laatste zou zijn. Bij het filmen bleek dat hij toch nog genoeg verhalen had voor een nieuwe reeks.

The Sopranos is een van de succesvolste dramaseries ooit. Het won sinds de start in 1999 meer Emmy-televisieprijzen dan welke serie ook. Er keken vaak meer mensen naar de uitzendingen op betaalzender HBO dan naar de gratis landelijke netwerken.

The Sopranos gaat over een eigentijdse maffiabaas die worstelt met zijn positie in de samenleving en in zijn gezin. De gesprekken met zijn vrouwelijke psychiater spelen een grote rol. Tony Soprano (James Gandolfini) woont met vrouw en kinderen tussen andere, meer legale, rijken in een voorstadje in New Jersey. Het huiselijke en menselijke wordt in de verhalen van David Chase afgewisseld met misdaad en geweld.

De twaaf afleveringen van het zesde seizoen worden op dit moment gefilmd en zullen in maart volgend jaar in de VS op het scherm komen. De acht delen van het extra seizoen zullen aansluitend daarop worden gemaakt, waardoor er volgens de producent niet opnieuw met de acteurs onderhandeld hoeft te worden. Gandolfini eiste voor het zesde seizoen een in eerste instantie problematisch grote loonsverhoging.

HBO verdient veel geld aan The Sopranos door de verkoop aan buitenlandse tv-stations en op dvd. De rechten voor de gekuiste herhalingen op andere tv-zenders brachten in de VS eerder dit jaar hoge bedragen op. In Nederland zendt de VARA vanaf 26 september het vierde seizoen uit. Half juli verscheen het vijfde seizoen hier op dvd.