Thuisbeleggers `nuchter' over 400-puntengrens

Het aantal beleggersclubs daalt al jaren gestaag. Voor de overblijvers is het flirten met de 400-puntengrens van de AEX nog geen reden voor feest.

The Old Bulls hebben nog niets te vieren. Dat de AEX-index deze week voor het eerst sinds 2002 weer de 400 punten bereikte, is natuurlijk mooi voor de Leidse beleggersclub. ,,Maar ooit zijn we op 700 geweest'', zegt secretaris Jan van Galen. ,,En dan is 400 nog steeds een groot dal.''

Aan het eind van 1999 legden de dertien leden waar de club toen mee begon samen 260.000 gulden in, na drie maanden was dat 100.000 meer waard. ,,Dát hebben we gevierd'', zegt Van Galen, ,,met taart''. Een half jaar later ,,konden ze geen gebakje meer kopen'', hun portefeuille was misschien nog de helft van hun inleg waard. De meeste leden belegden naast de club ook privé, en verloren een nog groter deel van hun vermogen. Inmiddels schat Van Galen dat ze op 60 procent van de originele inleg zitten. Van de dertien Bulls zijn er nog acht over.

Samen met de aandelenkoersen daalde na 2001 het aantal leden van beleggingsclubs. Cecile de Haan, voorzitter van de Nederlandse Centrale Vereniging van Beleggingsstudieclubs (NCVB) schat dat er op het hoogtepunt zo'n 1.000 clubs actief waren met 10.000 leden, nu zijn dat er nog zo'n 700 met 7.000 leden. Dat is ongeveer hetzelfde aantal als vóór 1999. De Haan: ,,Ten tijde van de hype hebben we een enorme aanwas gekregen van mensen die dachten snel rijk te worden. Die zijn we snel weer kwijtgeraakt.''

De NCVB bestaat al veertig jaar. Behalve om beter te leren beleggen zijn de aparte clubs vaak opgericht als gezelligheidsvereniging, legt De Haan uit. Ze komen vaak eens per maand bij elkaar bij een van de leden thuis. Iedereen legt een bepaald bedrag in, dit geld wordt in overleg belegd. The Old Bulls hebben er een competitie van gemaakt. Ieder beheert een deel van het geld, en degene met het hoogste rendement krijgt een fles wijn.

Bij beleggingsstudieclub Elzeven legt ieder lid per maand 40 euro in. Voorzitter Eppo Kooi vertelt dat het ook gaat om het vergroten van hun beleggingsvaardigheden. Ze veroorloven zich af en toe een experiment: ze zijn net voor het eerst met turbo's, een soort opties, aan de slag gegaan. Maar aan stoppen hebben ze nooit gedacht. Kooi: ,,Als je niet doorzet, wordt het niks.''

Cecile de Haan merkt dat de interesse voor beleggingsclubs de laatste tijd weer aantrekt. Maar de reden daarvoor zoekt ze niet in de stijging van de AEX, maar in de oudedagsregelingen die steeds meer onder druk komen te staan. ,,Langzamerhand begint tot mensen door te dringen dat ze zelf voor hun eigen pensioen moeten gaan sparen.'' In clubverband denken ze beter te leren hoe ze hun geld moeten beheren.

Volgens De Haan zijn beleggers bewuster geworden. ,,Men realiseert zich beter dat je niet overal in moet stappen.'' Dat lijkt voor alle particuliere beleggers te gelden. Financiële dienstverlener Robeco (een half miljoen particuliere klanten) zag de laatste twee jaar een verschuiving van beleggen in losse aandelen naar beleggen in minder risicovolle producten. Ook de woordvoerder van online beleggersbank Alex (85.000 particuliere klanten) denkt dat beleggers ,,nuchterder'' zijn geworden. Toch liet de 400-puntengrens de klanten van Alex niet koud: het aantal beleggers was vanochtend 35 procent hoger dan vorige week. Het begin van een nieuwe hype? ,,Dat durf ik niet te voorspellen.''

    • Elske Schouten