Terreurverdachte bekent in Turkije

Een 32-jarige Syriër heeft gisteren voor een rechtbank in Istanbul toegegeven dat hij een aanslag wilde plegen op Israëlische cruiseschepen aan de Turkse zuidkust bij Antalya en Alanya. ,,Ik had een ton explosieven klaargemaakt'', zei de man, die vorige week zaterdag werd gearresteerd op het vliegveld van Diyarbakir. ,,Ik heb geen berouw. Allah is groot!''

Door de uitspraken van de Syriër is meer duidelijkheid ontstaan over de achtergrond van de terreurwaarschuwing die Israël onlangs afgaf aan zijn burgers voor de zogeheten Turkse Rivièra. Jaarlijks bezoeken zo'n 300 000 Israëlische toeristen Turkije, maar enige dagen geleden kregen Israëlische cruiseschepen het advies weg te blijven van de Turkse zuidkust.

Volgens de Turkse pers had de Syriër zijn explosieven in een bootje willen laden en dat in een cruiseschip willen boren. De verdachte zelf onderstreepte gisteren dat de aanslag op open zee zou plaatshebben zodat ,,Turkse burgers er verder niet onder te lijden zouden hebben''.

De Syriër is opgespoord na een brand in een huis in Antalya. In het pand vond de politie valse paspoorten en materiaal om bommen te fabriceren. De verdachte onderstreepte gisteren dat hij alleen handelde, maar de Turkse politie houdt er rekening mee dat hij deel uitmaakt van een netwerk. Zo zou hij de rol van boodschapper hebben vervuld tussen de plegers van de aanslagen in Istanbul in het najaar van 2003 (op twee synagogen, het Britse consulaat en de bank HSBC) en moslim-extremisten buiten Turkije. Tijdens de zitting van gisteren zei de verdachte dat hij ,,Amerikanen'' had gedood in de Iraakse stad Falluja.