Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Gesprek met psychologe Martine Delfos over het Japanse verschijnsel hikikimori, waarbij kinderen emotioneel bezwijken onder prestatiedruk en zich vervolgens helemaal terugtrekken op hun kamer. Verder een gesprek over opvoeden, relaties en waarom frustraties eigenlijk heel goed zijn voor een kind. Ned.1, 20.23-20.55u.

Nova. Uitgebreid interview met Talpa-baas John de Mol over zijn nieuwe zender, de toekomst van televisie, digitale televisie, de publieke en commerciële omroep en mogelijkheden voor televisie op de mobiele telefoon. Ned.3, 22.20-22.45u.

PRAATPROGRAMMA

25 jaar TROS tv-show. Herhalingen van de uitzendingen met twee bejaarde vrouwen die op hoge leeftijd moeder werden: de Italiaanse Rosanna Della Corte en de Nederlandse Anita Blokziel. Beide zwangerschappen kwamen tot stand dankzij tussenkomst van de omstreden Italiaanse arts Antinori. Ook beelden van lepeltjesbuiger Uri Geller. Ned.2, 21.50-22.43u.

Allemaal theater. Eerder uitgezonden en door Jeroen Krabbé gepresenteerde serie over het Nederlands theater van 1945 tot nu. Vanavond over het geheim van acteren en de magie van theater. Met o.a. Anne-Wil Blankers, Pierre Bokma, Sacha Bulthuis, Hans Croiset, Jules Croiset, Jacob Derwig, Halina Reijn en Gijs Scholten van Aschat. Ned.3, 20.30-21.25u.

FILM

Ordinary Decent Criminal (Thaddeus O'Sullivan, 1999, Ierland/Groot-Brittannië/VS/Duitsland). Kevin Spacey als Ierse gangster annex moderne Robin Hood, die de politie altijd te slim af is en liever schilderijen steelt dan drugs verhandelt. Hij heeft twee vrouwen (onder wie Linda Fiorentino) maar houdt er verder ouderwetse normen op na. VRT, 21.05-22.35u.

Deep Impact (Mimi Leder, 1998, VS). Dreigende vernietiging van Amerika (en de rest van de aarde) verloopt uiterst gedisciplineerd in blockbuster die het meer dan van spectaculaire actie moet hebben van menselijk melodrama. Met Morgan Freeman als de president. BBC1, 22.00-0.30u., onderbroken door nieuws.

Lilja 4-ever (Lukas Moodysson, 2002, Zweden/Denemarken). In zijn derde film schetst de Zweedse regisseur van Together het bittere, inktzwarte portret van een 16-jarig slachtoffer van een loverboy, vrouwenhandel en gedwongen prostitutie. De camera registreert het leed plastisch, letterlijk vanuit het gezichtspunt van de onderliggende partij. Ned.3, 23.20-1.10u.

The Golden Bowl (James Ivory, 2000, VS). Derde verfilming van een roman van Henry James – na The Europeans (1979) en The Bostonians (1984) – door de in de verbrokkeling van de Engelse klassenmaatschappij gespecialiseerde regisseur van o.a. The Remains of the Day werd een nogal zielloze vertoning waarin een gepassioneerde Uma Thurman anno 1900 moet aanzien hoe haar beste vriendin Kate Beckinsale wordt gekoppeld aan de verarmde Italiaanse prins Jeremy Northam, met wie zij zelf eerder een verhouding had. Ook met Anjelica Huston, Nick Nolte. Ned.1, 23.20-1.25u.

Dr. T & the Women (Robert Altman, 2000, VS). Altman betoont zich een oude man in ensemblefilm met Richard Gere als gynaecoloog die een onbenullig soort bewondering koestert voor de vele vrouwen om hem heen. VRT, 23.40-1.35u.

The Van (Stephen Frears, 1996, GB). Zie tv-vooraf. BBC2, 1.15-2.55u.

RADIO

Kunststof. Pianostemmer Michel Brandjes reist de hele wereld over om alle grote pianisten bij te staan bij opnames en concerten. Hij vertelt over zijn werk dat bestaat uit het zoeken naar de ideale klank, die ontstaat als akoestiek, instrument en pianist optimaal samenwerken. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Onder meer een herhaling van een gesprek uit 1994 met schrijver W.F. Hermans. In het laatste uur bezoeken kunsthistoricus Carel Blotkamp en beeldend kunstenaar Peter Struyken samen de tentoonstelling Xianfeng!, beeldhouwkunst van de Chinese avantgarde die tot en met 11 december te zien is in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. 747AM, 20.02-23.00u.

Zomerfestival. Opnamen van het concert dat Brian Wilson vorige maand juli op het Deense popfestival in Roskilde gaf. Met o.a. zijn klassieke Beach Boys-songs Good Vibrations en God Only Knows. Radio 2, 22.03-23.00u.

Spotlight. Tweede aflevering over de gitarist Steve Vai, oud-lid van de band van Frank Zappa. Hij praat over muziekstukken die een belangrijke invloed hebben gehad op zijn artistieke ontwikkeling. Radio 4, 23.00-24.00u.