Sterke groei economie Italië

Terwijl de Franse economische groei net als de Duitse tot stilstand is gekomen, trekt de Italiaanse net als de Nederlandse groei verrassend aan.

In Frankrijk groeide de economie in het tweede kwartaal met 0,1 procent vergeleken met het eerste kwartaal, zo maakte het Franse bureau voor de statistiek vandaag bekend.

Dat percentage is een stuk lager dan de 0,5 procent waar de Franse centrale bank enkele weken geleden nog vanuit ging en komt feitelijk neer op vrijwel stilstand.

In Italië daarentegen groeide de economie in het tweede kwartaal met een onverwacht hoge 0,7 procent vergeleken met het eerste kwartaal, zo maakte het Italiaanse bureau voor de statistiek gisteren bekend. Al was die groei nog niet zo hoog als die in Nederland, waar de economie in het tweede kwartaal met een ,,verrassende'' 1,2 procent groeide, zoals het Centraal bureau voor de statistiek (CBS) gisteren meldde.

Italië was in het eerste kwartaal in een recessie terechtgekomen. Het bruto binnenlandse product van het land kromp toen met 0,5 procent na al een krimp van 0,4 procent in het laatste kwartaal van 2004. Twee kwartalen krimp achtereen betekent volgens economen een recessie. Het herstel in het tweede kwartaal is een opsteker voor de Italiaanse premier, Silvio Berlusconi – de groei van 0,7 procent is namelijk de hoogste sinds het eerste kwartaal van 2001. Dat was vóór Berlusconi (voor de tweede keer) als premier aan de macht kwam.

De gunstige Italiaanse en Nederlandse cijfers steken schril af bij de resultaten van de twee grootste economieën van Europa: Duitsland en Frankrijk. Gisteren werd bekend dat Duitsland in het tweede kwartaal met 0 procent was gegroeid vergeleken met het eerste kwartaal. De dynamische Duitse export werd overtroffen door een nog dynamischer stijgende import, die het groei-effect van de export tenietdeed.

Hoopvol was wel dat de binnenlandse bestedingen in Duitsland opveerden, zowel bij de investeringen, consumptie als voorraden, maar nog te weinig om de groei aan te zwengelen.