SPANJE

Don Quijote

Vierhonderd jaar geleden, in 1605, zag het eerste deel van de Don Quijote, het meesterwerk van Cervantes, het licht en dat wordt dit jaar op allerlei manieren herdacht, in musea, in theaters, op radio en tv. De enige echt bestaande stad die de dolende ridder en zijn knecht in het boek doorkruisen is Barcelona. Ze zien er voor het eerst de zee en maken er een zeeslag mee. Rond de avonturen van Don Quijote (`Quixot' in het Catalaans) in de stad heeft het historisch museum van Barcelona een tentoonstelling ingericht.

El Quixot i Barcelona. Museu d'Historia de la Cuitat, Plaça del Rei, Barcelona. T/m 11 dec. Di-za 10-20u, zo 10-15u. Tel 0034 933 190 222; www.museuhistoria.bcn.es

(Vogel)muziek

In Torroella de Montgrí aan de Costa Brava bij l'Estartit wordt voor de 25ste maal een internationaal muziekfestival gehouden. Het begon ooit met klassieke muziek, maar de organisatoren proberen een breder en jonger publiek te trekken met volksmuziek en een off-festival. De slechte akoestiek in de buitenlucht wordt met een ingenieus systeem bestreden. Op 13 augustus bezingt de Portugese fado-zangeres Cristina Branco ,,de droefheid en de vreugde van de moderne fado'', de dag erna komt Oumou Sangare uit Mali met Afrikaanse muziek en 19 augustus is er weer gewoon Mozart met het Philharmonisch orkest uit Praag. Op 15 augustus is er een merkwaardige gebeurtenis, de día de los pájaros (vogeldag). De hele dag worden vogelfilms gedraaid en de beste imitatoren van vogelgezang strijden om 19u30 op de Plaza de la Vila om de hoofdprijs.

Festival internacional de músiques de Torroella de Montgrí. T/m 19 aug. Aanvang meeste concerten 22u30. Diverse locaties. Kaarten aan de festivalkassa, calle d'Ullà 26, Torroella de Montgrí.

Popster Juanes

Paginagrote advertenties in Spaanse dagbladen kondigen de tournee aan van de bejubelde popzanger en gitarist Juanes (eigenlijk Juan Esteban Aristizabal). Zijn tocht door Spanje en Portugal begin op 19 augustus in Maspalomas op Gran Canaria en voert door 17 steden op het schiereiland. De rijkelijk getatoeëerde Colombiaan, die hoog op de hitparades staat en drie maal een Grammy won, doet dit ter promotie van zijn nieuwe cd Mi sangre (mijn bloed). Deze 33-jarige ,,koning van de Latijn Amerikaanse poprock'' zal naar verwachting moeiteloos de sporthallen en arena's vullen die hem wachten in steden als Madrid, Barcelona, Bilbao, Santander, Valencia en Málaga.

Juanes, Mi Sangre, tournee. Res. ter plekke, of via El Corte Ingles, tel. 902400222, www.elcorteingles.net/entradas, inf. www.juanes.net

Kasteelconcert

Maresme heet het deel van de kust tussen Barcelona en de Costa Brava. De dorpen daar bieden 's zomers voor elk wat wils. In Caldes d'Estrac is een nieuw, klein Picassomuseum geopend, de Fundació Palau. Arenys de Mar heeft zijn jaarlijks Jazzfestival op vrijdagavond (t/m 26 aug) en Canet de Mar, thuishaven van de theatergroep Comediants, organiseert muziekavonden in het romantische Castell Santa Florentina. Op 13 augustus speelt het Tsjechische Kamerorkest uit Praag er en 19 augustus zingt de sopraan Svetlana Bassova Russische en Italiaanse opera-aria's. Liefhebbers van culinaire hoogstandjes kunnen terecht in het aangrenzende San Pol bij restaurant San Pau met twee Michelinsterren.

VII Festival de Músic Clàssica Castell Santa Florentina, C. Doctor Marià Serra, Canet de Mar. T/m 27 aug. Res. ServiCaixa 902 332211 (vanuit Spanje). Inl 0034 932 673719, www.santaflorentina.com. Fundació Palau, Riera 54, Caldes d'Estrac, di-za 11-14 en 17-20u30, zo 10u30-14. 0034 937913593. San Pau, Nou 10, San Pol, 0034 932600662.

En verder

Occident vist des d'Orient. tentoonstelling t/m 25 sept in Centre de Cultura Contemporánea de Barcelona (CCCB), Barcelona. 0034 933 064100, www.cccb.org; El Palacio del Rey Planeta, Felipe IV y el Buen Retiro. Tentoonstelling t/m 27 nov in Museo del Prado, Madrid 0034 913 302800, www.museoprado.es; Quincena Musical muziek en dans t/m 3 sept in San Sebastián 0034 943 003170, res. 0034 943 001200, www.quincenamusical.com; Festival Internacional de la Porta Ferrada, Muziekfestival t/m 4 sept in Sant Feliu de Guixols 902332211 (vanuit Spanje), www.servicaixa.com; www.portaferrada.com