Satelliet zorgt voor internet op Aziatische platteland

De geslaagde lancering van de internetsatelliet Ipstar-1, gisteren per Ariane 5 vanuit Frans Guyana, heeft vooral gevolgen voor het platteland van Zuidoost-Azië. Met circa 1.000 dollar aan extra apparatuur (schoteltje, modem en voeding) kan elke computer in dat gebied internet op. Dit betekent dat bedrijven, boerencoöperaties, ziekenhuizen en particulieren voortaan makkelijker met elkaar kunnen communiceren. Op veel plekken in Zuidoost-Azië ontbreken telecomkabels. In Vietnam alleen al worden honderdduizenden klanten verwacht.

De komende twee weken reist Ipstar, op afstand bestuurd door bouwer Space Systems/Loral, naar zijn definitieve plaats: 35.786 kilometer boven Centraal Sulawesi. Vandaar zal de kunstmaan tot 2016 snelle en relatief goedkope internetaansluitingen bieden in de driehoek China-India-Nieuw Zeeland. Met 6.486 kilo is Ipstar de zwaarste communicatiesatelliet ooit, en met een capaciteit van 45 gigabit per seconde een van de snelste. Geen satelliet is zo geoptimaliseerd voor breedbandinternetverbindingen, internettelefonie inbegrepen.

Veel Ipstar-capaciteit zal worden gebruikt voor wifi-hotspots, waarmee korte draadloze verbindingen mogelijk zijn. Via één satellietverbinding en enkele wifi-pc-kaarten van een paar tientjes per stuk kan een heel dorp internetten.

Het systeem van satelliet, veertien grondstations en eindgebruiker-kits werd ontworpen en wordt geëxploiteerd door Shin Satellite, onderdeel van de Thaise telecomgigant Shin Corporation. Oprichter en chef is de Thaise ex-politieagent en minister-president Thaksin Shinawatra.

Het succes van de lancering is ook cruciaal voor de marktpositie van het Europese lanceerbedrijf Arianespace, dat in 2003 wankelde na een reeks mislukkingen. Dit was de achtste geslaagde lancering op rij met een Ariane 5. Twee derde van alle commerciële satellieten is per Ariane gelanceerd, en dat aandeel kan waarschijnlijk worden bestendigd. Dat is weer goed nieuws voor Dutch Space in Leiden, waar de motorophanging voor de Ariane 5 wordt gemaakt. In oktober 2004 sloot Dutch Space een contract voor de bouw van dertig motorophangingen ter waarde van 50 miljoen euro.

    • Michiel Hegener