Robijnrood verlangen

,,De natuur bezorgt me prikkels om mijn passie voor het leven te bezingen'', zegt rockmuzikante Heather Nova. Ze verruilde de hectiek van Londen voor de schildpadden van Bermuda.

`Het rode kardinaaltje heeft een luide en herkenbare lokroep. Het is een geliefde zangvogel die vaak in kooien en volières wordt gehouden. In de vrije natuur brengen vooral de mannetjes 's ochtends een luidruchtige serenade vanuit bomen of vanaf telefoonkabels. De vrouwtjes fluiten minder opvallend. Hun delicate geluid verklankt de vrouwelijke creativiteit en intuïtie. Het vrouwtje is beter gecamoufleerd dan het mannetje, dat opvalt door zijn pronkgedrag en zijn scharlakenrode kleur.' (uit: Ted Taylor, Animal Speak)

Redbird, heet de nieuwe cd van Heather Nova. Ze noemde het album naar een veel voorkomend vogeltje op Bermuda, de tropische eilandengroep waar ze opgroeide en waar ze sinds twee jaar weer woont, nu met man en kind. Haar muziek is delicaat en betoverend, al neigt Redbird meer naar elektrische rock dan haar voorlaatste, akoestische album Storm. Muziek maken is soms letterlijk een vlucht, zegt Nova. ,,Van juni tot september ben ik graag weg van huis en op tournee. In die maanden heerst op Bermuda het orkaanseizoen. Het is altijd spannend om terug te keren, omdat we nooit zeker zijn of ons huis er nog staat. Wegen zijn schaars en veel plekken zijn alleen met een boot bereikbaar. Als er één ding is wat je al jong leert op Bermuda, dan is het roeien.''

Van een afstand lijkt Bermuda, 1.500 kilometer uit de kust van Florida en een geliefde pleisterplaats van oliemiljonairs en popsterren, een paradijselijk oord. De economie van dit overzeese gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk draait op toerisme en export van kalksteen, bananen en citrusvruchten. Bij een referendum in 1995 sprak de bevolking zich uit tegen onafhankelijkheid.

Een smet op Bermuda is dat bijna twintig procent van de bevolking er onder de armoedegrens leeft. Is het er misschien toch niet zo paradijselijk? ,,Ik denk dat de situatie vertekend wordt door het feit dat er veel bohémiens, kunstenaars en verdwaalde hippies wonen'', zegt Nova.

In de zomer kun je er zwemmen in baaien vol schildpadden. ,,Maar in de winter moet je tegen de storm in roeien om thuis te komen. 's Winters is het koud en nat. Dat vertellen ze er niet bij in de folders.''

Buitenleven

Albumtitels als Glowstars (haar debuut uit 1993), Oyster en Storm doen een meer dan gemiddelde belangstelling voor de natuur en het buitenleven vermoeden. Het rode kardinaaltje dook al eens eerder op in het nummer Ruby red van haar cd Siren uit 1998. Daarin zong ze: `I've got a ruby red desire / like a virus, like my last hope / I've got to hear the red bird sing.' Het titelnummer van Redbird is eigenlijk het vervolg op dat robijnrode verlangen van toen, zegt Heather. ,,Als het moment van de vogeltrek is aangebroken, vult de lucht zich met donkere stippen die een enorme herrie maken en die alles rood kleuren. Die jaarlijkse uitbarsting van kleur en lawaai prikkelt mijn geest en geeft me energie. Dergelijke natuurverschijnselen hebben me al vaker metaforen aangereikt voor songteksten. In mijn tuin heb ik een granaatappelboom. Als je de vruchten daarvan doormidden klieft zie je net zo'n intens rode kleur als van de vogels. De natuur bezorgt me prikkels om mijn passie voor het leven te bezingen.''

De eerste tien jaar na haar debuut verbleef Heather Nova meestal in Londen. ,,Een pragmatische keuze, omdat het onmogelijk zou zijn geweest om de wereld met mijn muziek kennis te laten maken als ik op mijn eiland was blijven zitten. Londen is een drukke, hectische stad. Na tien jaar in een heksenketel van plaatopnames, promotie en tournees had ik behoefte aan rust in mijn leven, temeer omdat mijn zoon Sebastian begin vorig jaar op komst was. Terugkeren naar Bermuda voelde alsof ik mijn jeugd opnieuw beleefde. Kennelijk was het nodig om de wereld driemaal te doorkruisen, voordat ik me realiseerde dat ik terug moest naar de plaats waar ik vandaan kwam.''

Niet als een triomferende popster, maar als een nederige eilandbewoner. ,,Ik hecht niet aan luxe en ik probeer de draad van het gewone leven op te pakken, onder meer door het verbouwen van onze eigen groenten. Het belangrijkste verschil met het primitieve bestaan van honderd jaar geleden is dat ik niet meer zou kunnen functioneren zonder een snelle internetverbinding.''

Het geluk in haar leven heeft ervoor gezorgd dat haar muziek rijker is gaan klinken, vindt Nova. ,,Ik wilde geen typische rockplaat maken met een robuuste productie en een arsenaal aan trucs. Ook met een voltallige rockband kun je eerlijke, natuurlijke muziek produceren. Wanneer ik de sound voller wilde maken, haalde ik een gospelkoor of een strijkkwartet naar de studio. Harde gitaren werken vaak als een barrière tussen de muzikanten en de luisteraar. Ik streef naar openheid, zodat de tekst van een song tot leven komt.''

Luchtvaartpionier

Een onderwerp dat haar al jaren bezighield was het lot van luchtvaartpionier Amelia Earhart, de vrouwelijke piloot die in 1937 onder mysterieuze omstandigheden verdween tijdens de vlucht die haar glorieuze laatste wapenfeit had moeten worden. Earhart sprak haar laatste radioboodschap in boven Honolulu, niet ver van de beruchte Bermudadriehoek. De complottheorieën variëren van zelfmoord tot schipbreuk op een onbewoond eiland, waar ze het aangelegd zou hebben met een inboorling. In het nummer Miss my sky verplaatst Heather Nova zich in de belevingswereld van de tragische heldin, die het vrije luchtruim verkoos boven het societywereldje waarin ze verstrikt was geraakt. ,,Amelia Earhart was een veel heldhaftiger vrouw dan ik ooit ben geweest'', verzucht Nova. ,,Ik bewonder haar om haar zin voor avontuur. In Amerika was ze een van de popsterren van haar tijd. Het ideaal van te kunnen vliegen sprak tot ieders verbeelding. Amelia Earharts avonturen behoorden tot de moderne geschiedenis die op scholen werd onderwezen. In mijn lied probeer ik me in haar wereld te verplaatsen; vooral de drijfveren die haar deden besluiten om uit haar kooi van beroemdheid en aanbidding te stappen. De wrakstukken van haar vliegtuig zijn nooit gevonden, maar recentelijk zijn er aanwijzingen boven water gekomen dat ze die laatste vlucht misschien toch overleefd zou kunnen hebben. Hoe keek zij terug op haar leven, probeerde ik mij voor te stellen, en hoe kan het dat ze zo gemakkelijk afscheid nam van een status die voor een vrouw in haar tijd nauwelijks bereikbaar was?''

Heather Nova put de inspiratie voor haar songs doorgaans uit alledaagse gebeurtenissen en gevoelens. ,,Een artiest heeft de taak om de magie van gewone dingen naar boven de halen. Soms lijkt dat op het tappen van bloed uit een steen. Een onmogelijke opdracht, en daarom blijft het interessant.''

Heather Nova: Redbird (Sony/BMG). Concert 21 augustus Lowlands, Flevopolder.

    • Jan Vollaard