Rivaal ABN studeert op verkoop Antonveneta

Banca Popolare Italiana, de tegenstrever van ABN Amro in de strijd om de Italiaanse bank Antonveneta, heeft twee adviseurs opdracht gegeven om te onderzoeken hoe uit de huidige impasse te komen. Verkoop van het opgebouwde belang in Antonveneta wordt niet uitgesloten.

Dat heeft de bank gisteravond bekendgemaakt na een bijeenkomst van het nieuwe bestuur. Het belang van 30 procent van Popolare Italiana in Antonveneta is in beslag genomen door justitie en de officiële biedingen op Antonveneta zijn door toezichthouders geschorst. De Italiaanse bank en sommige van haar bestuurders worden verdacht van overtreding van beursregels bij hun pogingen om het veel grotere Antonveneta over te nemen. De algemeen en financieel directeur van Popolare Italiana zijn twee maanden geschorst.

ABN Amro hoopt alsnog controle te krijgen over Antonveneta door het pakket van Popolare Italiana te verwerven. Een eerder openbaar bod van 7,6 miljard euro van ABN Amro op Antonveneta mislukte. De Italiaanse Banca Intesa en Deutsche Bank zouden ook geïnteresseerd zijn in het belang van Popolare Italiana, mocht dat in de verkoop komen.

Emanuele Rimini, die door de rechtbank is benoemd om het in beslag genomen aandelenbelang in Antonveneta te beheren, zei gisteren tegen persbureau Dow Jones dat verkoop aan ABN Amro ,,natuurlijk de meest voor de hand liggende'' oplossing is.

Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde vorige week de kredietwaardigheid van Popolare Italiana, mede om de onduidelijkheid over de versterking van de balans van de Italiaanse bank. Popolare Italiana verkocht een aantal beleggingen en bedrijfsonderdelen aan Dresdner Bank en Deutsche Bank. Justitie onderzoekt of bepaalde garanties aan de Duitse banken zijn verstrekt waardoor Popolare Italiana de opbrengst van deze verkopen niet tot het kernkapitaal heeft mogen rekenen.