President Peru stuurt regering weg

In Peru heeft president Alejandro Toledo de regering ontslagen, nadat premier Carlos Ferrero gisteren was afgetreden. Ferrero protesteerde daarmee tegen de benoeming van Toledo's politieke bondgenoot Fernando Olivera als minister van Buitenlandse Zaken.

Olivera is controversieel, onder andere omdat hij voorstander is van uitbreiding van de gelegaliseerde teelt van coca, de basis van cocaïne.

Vanaf de aankondiging vorige week dat Olivera de ministerspost zou krijgen – zijn voorganger Rodriguez was om privéredenen opgestapt – was er protest vanuit de samenleving en het kabinet. Minister van Volkshuisvesting Carlos Bruce, één van de populairste politici van het land, dreigde met ontslag omdat hij vermoedde dat Olivera te veel invloed zou hebben op Toledo inzake de cocakwestie. De regering vecht momenteel regionale vergunningen voor de uitbreiding van cocaproductie aan in het hoogste rechtscollege. Bruce is bang dat Toledo de zaak onder druk van Olivera intrekt. Olivera's partij FIM steunt doorgaans Toledo's Peru Posible-partij, die een minderheid vormt in het parlement.

Cocaproductie is beperkt toegestaan in Peru, om te kauwen en voor medische toepassingen, thee en de frisdrankindustrie.

Kabinetsleden vrezen dat met uitgebreide teelt ook de cocaïneproductie toeneemt. De overheid laat al jarenlang illegale cocaplanten vernietigen, maar heeft de productie niet onder controle.

Minuten nadat Olivera officieel was beëdigd legde Ferrero een eenregelige verklaring af, waarin hij zijn ,,onherroepelijke aftreden'' aankondigde. Snel daarna sprak ook Bruce van zijn ,,onherroepelijke aftreden''. Een partijgenoot van Toledo zei gisteren snerend dat Olivera bij zijn aftreden beter ook het woord onherroepelijk kon toevoegen. ,,Dan zou de politiek weer normaal worden'', zei hij.

De grondwet gebiedt het kabinet zijn ontslag in te dienen als de eerste minister opstapt. In de televisietoespraak waarin hij zijn besluit toelichtte zei een vermoeid ogende Toledo gisteren dat hij de komende periode zal bekijken met welke ministers hij zijn termijn, die in juli 2006 eindigt, wil afmaken. Hij repte niet van het aftreden van zijn premier, maar zei hij dat hij de zestien ministers de tijd wilde geven om te beslissen of zij zich kandidaat willen stellen voor de volgende verkiezingen. De termijn voor kandidaatstelling sluit echter pas over enkele maanden.

Analisten zien de crisis als een ernstige inschattingsfout van Toledo, die volgens hen had kunnen weten dat Olivera's aanstelling hiertoe zou leiden. Olivera, tot voor kort ambassadeur in Spanje, heeft met zijn grove manier van doen veel vijanden gemaakt. Vorige week weigerde hij Bruce de hand te schudden. In 2000 bracht hij de videoband naar buiten waarop te zien was hoe het hoofd van de spionagedienst smeergeld betaalde aan een parlementslid, wat toenmalig president Fujimori uiteindelijk dwong tot aftreden. Olivera verloor de presidentsverkiezingen in 2001 van Toledo.