Poetin om actie gevraagd na nieuwe mishandeling van Pool

In Moskou is gisteren, op de dag waarop Polen officieel bij Rusland protesteerde tegen de mishandeling van twee Poolse diplomaten, wéér een Pool in elkaar geslagen door onbekenden.

De serie straatovervallen bracht president Aleksander Kwasniewski van Polen er gisteren toe, zich telefonisch bij zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin te beklagen.

Het slachtoffer van gisteren was de Moskouse correspondent van het Poolse blad Rzeczpospolita. Hij werd bij zijn woning in Moskou opgewacht door vier of vijf mannen, die hem grondig in elkaar sloegen en daarna vertrokken, zonder een woord te hebben gezegd. De journalist werd naar hetzelfde ziekenhuis overgebracht waar twee Poolse diplomaten, die eerder op straat door onbekenden waren afgetuigd, zijn opgenomen. Zijn verwondingen zijn niet levensbedreigend, zo werd vanochtend gezegd.

De betrekkingen tussen Polen en Rusland zijn de afgelopen weken ,,van kwaad tot erger'' afgegleden, zo klaagde eerder deze week de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Rotfeld. De escalatie begon toen eind juli een jeugdbende in Warschau drie kinderen van Russische diplomaten en een kind van een Kazachse diplomaat overviel en hun mobiele telefoons stal. Rusland nam dat incident zeer hoog op – volgens president Poetin ging het om ,,een onvriendelijke daad'' van Polen jegens Rusland – en eiste formele excuses van de Poolse regering. Toen die daarmee aarzelde, omdat zij de beroving beschouwde als een gewone criminele daad waarop wel met een spijtbetuiging maar niet met excuses moest worden gereageerd, werd zondag in Moskou de eerste Poolse diplomaat in elkaar geslagen. Woensdag werd de tweede diplomaat afgetuigd en gisteren de journalist. Die had juist gisterochtend boven zijn berichtgeving in zijn krant over de mishandeling van de diplomaat de kop `Wie volgt?' gezet.

De Poolse ambassade protesteerde gisteren officieel bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de mishandeling van de diplomaten – de journalist liep toen nog onbeschadigd rond.

President Kwasniewski zei in zijn telefoongesprek met Poetin dat het geweld tegen de Polen ,,leidt tot een schadelijke escalatie van vijandigheid''. Hij zei ,,diep verontrust'' te zijn en vroeg Poetin om ,,resolute actie'' tegen de daders en organisatoren van het straatgeweld.