Plan laserversie kapotte boeddha's in Afganistan

De zestienhonderd jaar oude boeddhabeelden langs de zijderoute in Afghanistan, die in 2001 door de Taliban werden verwoest, komen terug. De Japanse kunstenaar Hiro Yamagata (58) wil de beelden van 37 en 52 meter hoog doen herrijzen in kleurige laserstralen. De benodigde energie moet komen van zonnepanelen en windmolens. Van de 140 windmolens die Yamagata daarom naar de Bamiyan-vallei wil verschepen, zullen er 100 ook gebruikt worden voor energie voor de lokale gemeenschap. De Afghaanse overheid nodigde Yamagata zelf uit en is akkoord met zijn plan, maar wacht nog op toestemming van de Unesco. De cultuurorganisatie van de VN doet in de grotten op dit moment onderzoek naar rotsschilderingen. Het project gaat 9 miljoen dollar kosten. Onder meer Mercedes-Benz heeft volgens Yamagata al toegezegd in het plan te investeren. Naar meer geldschieters wordt nog gezocht. Maart volgend jaar moet de bouw beginnen en in 2007 zal het kunstwerk naar verwachting af zijn. Onlangs nog deed Yamagata een lasershow bij het Guggenheim Museum in Bilbao.