Pas verschenen: Non fictie

Karin Anema: De Noorse liefde van W. F. Hermans. Atlas, 118 blz. €16,50

In 1961 maakte W.F. Hermans een geologische expeditie naar het noordelijkste gedeelte van Noorwegen, Finnmark. Deze tocht inspireerde hem tot het schrijven van zijn roman Nooit meer slapen. Vijfenveertig jaar later reist wetenschapsjournaliste Karin Anema naar Noorwegen en spreekt met mensen die Hermans toen leerde kennen inclusief de vrouw die op Hermans zo'n indruk maakte dat hij 31 jaar later een oproep in de krant plaatste om haar weer te zien.

Ryu Murakami: In de misosoep (In the Miso Soup). Vert. Jos Vos, De Arbeiderspers, 200 blz. €18,95

Een Japanse gids en een Amerikaanse toerist storten zich in het nachtleven van Tokio. Roman van de Japanse schrijver Ryu Murakami (1952). `Lezers die Murakami's roman afdoen als persvers effectbejag zien niet dat zijn werk helemaal niet om seks en drugs draait. Anders dat de meeste producten van Japanse popcultuur die het Westen bereiken (horrorfilm, gewelddadige anime) doet Murakami aan een morele analyse van de Japanse cultuur achter het beeld van een hiërarchische orde van hard werken en groepsgevoel' (Ivo Smits in Boeken, 08.07.05).

Eric-Emmanuel Schmitt: Het kind van Noach (L'enfant de Noé). Vert. Eef Gratama, Atlas, 158 blz. €18,50

Gescheiden van zijn ouders wordt de zevenjarige joodse Joseph in 1942 opgevangen en verstopt door de katholieke priester Pons. De nieuwe roman van de Franse toneel- en romanschrijver Eric-Emmanuel Schmitt (1960) is het vierde deel in de `le cycle de l'invisible', zijn romancyclus over de wereldgodsdiensten. ,,Die reeks gaat over kinderen die de wereld van het onzichtbare, van het spirituele ontdekken'' zegt Schmitt in een interview met deze krant (Boeken, 14.11.03).