Ook shi'ieten in Irak willen eigen regio

Een belangrijke shi'itische leider in Irak, Abdel Aziz al-Hakim, heeft gisteren opgeroepen tot vorming van een autonome shi'itische regio in het midden en zuiden van het land. De oproep speelt de Koerden in de kaart die een autonome regio voor zichzelf willen in het noorden van het land, maar heeft de woede opgewekt van de sunnitische gemeenschap en zelfs van shi'itische politici. De sunnieten, onder Saddam de politiek dominante groep, vrezen dat federalisering de opmaat is voor het uiteenvallen van Irak. Bovendien vrezen zij dat zij als minderheid (20 procent van bevolking) het onderspit gaan delven in een aparte, door de shi'itische geestelijkheid gedomineerde regio.

Hakim is leider van de Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak (SCIRI), een van de belangrijkste partijen binnen de Verenigde Iraakse Alliantie (UIA), het sh'iitische blok dat bij de verkiezingen in januari als grote overwinnaar uit de bus kwam. Hakim deed zijn uitspraken gisteren in de heilige stad Najaf, op een bijeenkomst ter herinnering aan zijn broer en vroegere SICRI-leider die twee jaar geleden werd vermoord in Najaf.

Al eerder zinspeelden shi'itische leiders uit de zuidelijke stad Basra op een zekere mate van autonomie voor de drie zuidelijkste provincies van Irak. Maar Hakim ging gisteren een stuk verder. ,,We geloven dat het nodig is een een gebied te vormen dat Zuid- en Centraal-Irak omvat'', zei hij.

Hakims controversiële oproep komt op een delicaat moment. Uiterlijk aanstaande maandag moet het parlement stemmen over een grondwet, die in oktober in een referendum aan de bevolking wordt voorgelegd. Maar de verschillende partijen zijn het nog lang niet eens over de tekst. Juist `federalisering', alsmede de rol van de islam in de wetgeving, vormen de grootste obstakels in de onderhandelingen.

Volgens sommigen is Hakims toespraak een onderhandelingstruc. Maar Da'wa, de tweede shi'itische partner in de Verenigde Alliantie, reageerde gisteren alvast scherp afwijzend. ,,Onacceptabel'', zei een woordvoerder.