Minstens drie uur per dag achter de pc

Hoe vullen tieners de vele vrije weken in de zomervakantie? Urenlang MSN'en op de computer. Deel zes van een serie.

Een camera die schuin achter het beeldscherm staat, houdt permanent in de gaten wie er achter het toetsenbord zit. Het is Marij de Jong (16), die nogal wat uurtjes doorbrengt achter de computer die bij haar thuis op de zolderkamer staat. ,,Hij staat alleen op m'n gezicht gericht hoor'', zegt ze over de webcam. Tijdens het MSN'en kan haar gesprekspartner haar gelaatsuitdrukkingen zien. Marij trekt gekke bekken of steekt haar tong uit.

Bijna alle Nederlandse kinderen zitten op internet. Het ministerie van Justitie schat dat ongeveer de helft van de kinderen wel eens te maken krijgt met seksuele toespelingen of pornografische plaatjes over het web. Vooral via MSN Messenger, het populaire programma waarmee veel kinderen met elkaar communiceren, is het eenvoudig om contact te leggen met kinderen.

Ook Marij heeft wel eens last van mannen die ,,vies doen'' voor de webcam. ,,Maar gelukkig kun je mensen blokkeren of verwijderen'', zegt de vwo-scholiere.

Marij (,,ik MSN überveel'') doet heel andere dingen met het programma. Ze maakt bijvoorbeeld afspraken. Dat scheelt haar veel telefoonkosten, omdat het programma gratis is. Soms heeft ze ,,goede gesprekken''. Maar meestal bestaat een MSN-sessie uit ,,gewoon even kletsen''. Marij: ,,Mensen zonder MSN spreek ik eigenlijk niet meer.''

Uit onderzoek van jongerensite Kaboem bleek begin dit jaar dat ongeveer 80 procent van de tieners MSN't. En meisjes rukken op.

Nu het vakantie is, zit Marij ,,minstens drie uur per dag'' achter de computer. Ze heeft er de tijd voor. Haar beste vriendinnen zijn op vakantie en haar zanglessen, volleybaltrainingen en stijldanslessen liggen stil. Tijdens het schooljaar komt ze meestal niet verder dan ,,'s avonds een half uurtje'' computeren.

Als ze achter de computer gaat zitten, logt Marij altijd eerst in op MSN. Deze middag zijn 22 van haar 177 contactpersonen online. Marij kent ze allemaal persoonlijk. Ze zitten in haar klas, bij haar op volleybal of het zijn vakantievrienden.

In het MSN-scherm ziet ze hoeveel nieuwe mailtjes ze heeft ontvangen. Daar zitten vaak `krabbels' van Hyves tussen. Hyves.nl is een netwerksite waar meer dan een miljoen mensen berichtjes uitwisselen, elkaars foto's bekijken en praten over gemeenschappelijke hobby's. Iedereen heeft een eigen `hyve': een pagina met persoonlijke gegevens en foto's. Hyvers kunnen krabbels (berichtjes) achterlaten op elkaars hyve. Marij kijkt veelvuldig op haar hyve om te zien of ze nieuwe krabbels heeft. Die vindt ze ,,wel vet''.

Dan komt haar klasgenoot Teus online op MSN. Marij typt `ejj schatjehhh' in het scherm waarmee ze met hem kan praten. Geregeld moet ze lachen om een van zijn opmerkingen, waarna ze `ahahahhhaha' of een variant daarop in het schermpje schrijft. Het gesprek is doorspekt met `smiley's': lachebekjes die emoties uitdrukken.

Volgens Marij is het een ,,grappig, maar doelloos'' gesprek. Daarom sluit ze al snel af met `okej laterrrr (k) (k) (k)'. Met het intypen van die laatste tekens verschijnen drie zoenen op het scherm.

,,Ik let echt niet op taal bij het MSN'en'', zegt Marij. Ze geeft toe dat dat ook op school wel eens tot fouten leidt. ,,In proefwerken werk je ook snel, dan schrijf ik bijvoorbeeld `egt'. Ook al weet ik heus wel dat het met `ch' moet'', zegt Marij, die volgend jaar naar 5-vwo gaat.

Soms overdrijft ze het MSN'en, zegt Marij. Zo heeft ze onlangs twee dagen lang ,,'s ochtends, 'smiddags en 's avonds'' met haar ex ge-MSN'd. ,,Maar nu moet ik me weer een beetje op school concentreren''.

Binnenkort is het uit met de pret: maandag moet ze haar boeken halen.

    • Derk Walters