Mijnstakingen in Z-Afrika voorbij

De staking in de Zuid-Afrikaanse goudmijnen, de eerste in achttien jaar, is gisteravond beëindigd. De vakbonden gingen akkoord met een loonstijging van 6 tot 7 procent voor de 110.000 mijnwerkers die zondag het werk neergooiden.

De staking dwong de vier grootste mijnconcerns van Zuid-Afrika af te zien van hun hardnekkige eis de lonen dit jaar niet meer dan 4 tot 5 procent te laten stijgen, nauwelijks meer dan de inflatie. De bonden eisten aanvankelijk 10 tot 12 procent meer voor de werkers die gemiddeld zo'n 300 euro per maand verdienen. De staking heeft de goudindustrie zo'n 16 miljoen euro per dag gekost, volgens een schatting van werkgeversorganisatie Chamber of Mines die namens de mijnbedrijven onderhandelt.

Onderdeel van het akkoord vormt een nieuwe toeslag van 1.000 rand (125 euro) voor de mijnwerkers waarmee ze hun eigen onderdak kunnen financieren. Elf jaar na het einde van de apartheid woont nog zo'n driekwart van de mijnwerkers in overvolle tehuizen, slechts voor mannen, gebouwd op het mijnterrein. De onderhandelaars maakten ook nieuwe afspraken over pensioenen en dekking van begrafeniskosten.

De onderhandelaar namens AngloGold Ashanti (de op één na grootste goudproducent ter wereld), Harmony, Goldfields en South Deep zei gisteravond ,,opgelucht te zijn over het einde van de staking''. Analisten vrezen echter dat de afgesproken loonsverhoging verlieslijdende mijnen in gevaar kan brengen. ,,Dit kan bedrijven dwingen nog meer arbeidsplaatsen te schrappen dan ze al van plan waren'', aldus analist Leon Esterhuijzen. De afgelopen twee jaar gingen al 30.000 banen verloren in de Zuid-Afrikaanse goudmijnen, als gevolg van een sterke rand.