Londen past criteria voor uitzetten aan

De Britse regering wil dat bij uitzettingsprocedures het belang van de nationale veiligheid net zo zwaar gaat wegen als de rechten van een verdachte. Dit zou het uitzetten van verdachten vergemakkelijken.

Dit zegt Lord Falconer, het hoofd van de rechterlijke macht en minister met een deel van de justitieportefeuille, vandaag in een interview met dagblad The Guardian.

De regering hoopt met een wetswijziging vaker succes te boeken bij uitzettingsprocedures. Nu geeft een rechter vaak geen toestemming om een verdachte uit te zetten, wanneer deze zou moeten terugkeren naar een land met een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten. Volgens de Britse wet kunnen mensen niet worden verbannen naar plaatsen waar het risico op marteling bestaat.

Een nieuwe wet moet nu nationale veiligheid even zwaar gaan laten wegen als de rechten van de individuele verdachte. ,,Alle wetten functioneren onder het principe dat als de feiten veranderen, de wetten ook veranderen – en de wet zal veranderen.'', zegt Lord Falconer in het interview. Premier Tony Blair zei eerder al dat ,,de regels van het spel aan het veranderen zijn''.

Aanpassing van de bestaande wet is mogelijk zonder de Europese Conventie van de Rechten van de Mens te schenden, zegt Lord Falconer. Daarin is vastgelegd dat individuen alleen mogen worden uitgezet naar landen waar zeker is dat de uitgezette persoon geen risico loopt op marteling of een slechte behandeling. Groot-Brittannië sluit overeenkomsten met afzonderlijke landen om deze garanties nader vast te leggen.

De uitspraken van Lord Falconer komen een dag nadat bekend werd dat Groot-Brittannië tien buitenlanders heeft opgepakt die Londen wil uitzetten, omdat ze een ,,bedreiging van de nationale veiligheid'' vormen. Onder deze tien zit ook Abu Qatada die wordt gezien als `geestelijk ambassadeur van Al-Qaeda in Europa'. Londen wil hem uitzetten naar zijn geboorteland Jordanië dat deze week een `geen doodstraf, geen marteling'-akkoord met Groot-Brittannië heeft gesloten. De negen andere verdachten komen uit Algerije. De uitzettingsprocedures tegen deze verdachten zouden een jaar kunnen duren.

De Jordaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft vanmorgen tegenover persbureau AP gezegd dat het volgende week om uitlevering van Qatada zal vragen.

De in opspraak geraakte radicale islamitische geestelijke Omar Bakri Mohammed, die afgelopen zaterdag Groot-Brittannië had verlaten, is gisteren opgepakt in Libanon. De Britse regering heeft vanmorgen laten weten dat Bakri geen toegang meer zal krijgen tot het land. De 45-jarige Syriër zei, vlak voor hij werd opgepakt, nog dat hij niet terug wil keren naar Groot-Brittannië waar hij twintig jaar heeft gewoond, ,,tenzij de Britse regering mij persoonlijk meldt dat ik niet langer persona non grata ben.''