`Leger Oezbekistan doodde 4500 mensen'

Bij het ingrijpen van het Oezbeekse leger tegen de burgerij van Andizjon op 13 mei zijn niet vijfhonderd mensen gedood, zoals mensenrechtenorganisaties zeggen, laat staan 170, zoals het Oezbeekse regime beweert. Bij het bloedbad vielen ,,ten minste 4500 doden''.

Dat heeft een niet met name genoemde hoge politie-officier in Andizjon gezegd tegen Dilia Oesmanova, de correspondent van het doorgaans zeer gerespecteerde Institute for War and Peace Reporting (IWPR) in Oezbekistan.

,,Ik ben in groter gevaar dan u, maar ik kan niet blijven zwijgen'', zo wordt de politieman geciteerd. Hij zei dat hij en veel van zijn collega's in Andizjon geschokt waren toen ze op 13 mei zagen hoe het leger het vuur opende op een menigte demonstranten die op het centrale plein van Andizjon was samengestroomd voor een betoging tegen het regime.

Het leger omsingelde de menigte op het Boboer-plein met APC`s, pantserwagens die uitgerust zijn met zware machinegeweren die 14.5 mm-kogels gebruiken en die langer ononderbroken kunnen blijven schieten dan de gebruikelijke kalasjnikovs van de politie en de infanterie. Het gebruik van de 14.5 mm-kogels was al eerder aangetoond.

Op het centrale Boboerplein werden al veel mensen gedood, aldus de politieman. ,,Maar nog meer stierven er toen in paniek geraakte demonstranten de Tsjolponlaan inrenden, recht in een val die was gelegd door nog meer APC's die de weg blokkeerden. Een soortgelijke val wachtte diegenen die probeerden te ontsnappen langs de Boecharastraat.''

,,Het vuur van pantserwagens maaide de menigte neer als gras'', aldus de politieman. Onder de doden waren dertig politiemannen die zich in de menigte bevonden toen het vuur werd geopend. Hoewel ze met hun politiepas zwaaiden werden ze net zo genadeloos neergemaaid als de andere slachtoffers. Het was een van de redenen waarom de politieman zei zijn verhaal kwijt te willen.

Het bloedbad was het werk van speciaal uit Tasjkent ingevlogen officieren en elitetroepen, zogenoemde spetnats-eenheden. Zij belastten zich ook met het wegwerken van bewijsmateriaal door lijken die duidelijk met 14.5 mm-kogels waren gedood – uiteengereten is een beter woord – het eerst te begraven. De lijken werden vijf nachten lang in massagraven in Andizjon en nabijgelegen steden als Fergana en Namangan gegooid. Overlevenden die verdacht worden een rol in de opstand te hebben gepleegd worden gemarteld, eveneens door de speciale eenheden uit Tasjkent, aldus de politieman. ,,Mannelijke gevangenen worden bedreigd dat hun vrouw voor hun ogen wordt verkracht. Die methode werkt heel effectief'', zo citeert IWPR de politieman.