Lafeber onnauwkeurig bij USPGA

Na een zwakke eerste ronde in 77 slagen is het zo goed als zeker dat Maarten Lafeber het finaleweekend niet gaat halen in het USPGA Championship op de Baltusrol Golfclub bij New York. De eerste Nederlandse golfer die aan het vierde en laatste major van het seizoen mag meedoen, was veel te onnauwkeurig met zijn afslagen, normaliter het sterkste onderdeel van zijn spel.

Lafeber, gestart op hole 10, wist de schade de eerste negen holes nog te beperken: +1. Op de eerste hole, een zware par-4, volgde een dramatische triple-bogey 7. Na achttien loodzware holes in de klamme hitte op Baltusrol vond Lafeber zich met 77 slagen terug op een gedeelde 132ste plaats. Alleen de top-70 na twee dagen gaat door naar het weekend.

Baltusrol heeft smalle fairways met daarnaast hoog taai gras, de rough, waaruit een golfbal slaan een hels karwei is. Tiger Woods ondervond het aan den lijve. De gedoodverfde favoriet kampte de hele eerste ronde met een oude kwaal waarvan hij eerder dit jaar hersteld leek: wilde afzwaaiers met zijn afslagen. De man die dit jaar al The Masters en het Brits Open won en tweede werd in het US Open, betaalde een flinke prijs: 75 slagen, vijf boven par en slechts een gedeelde 113de plaats.

Woods, die als professional nog nooit een cut miste, zal vandaag alle zeilen moeten bijzetten om er in het weekend nog bij te zijn. Stuart Appleby, een van de zes koplopers na een mooie ronde 67, erkende eerlijk dat het hem goed deed dat de aanvoerder van de wereldranglijst het had laten afweten. ,,Tiger hoeft niet op medelijden te rekenen. Ga er maar van uit dat er heel wat spelers blij zijn dat zijn naam voor de verandering eens onderaan het scorebord bungelt. En voor de journalisten moet het toch ook prettig zijn eens over iemand anders te kunnen schrijven.''

Door het zwakke spel van Woods is er in elk geval volop sprake van spanning. Maar liefst tachtig spelers stonden na de eerste ronde op vijf slagen of minder van de zes leiders. Onder hen ook Phil Mickelson, de 34-jarige Amerikaan die zijn hele seizoen heeft afgestemd op de vier majors. In The Masters, het US Open en het Brits Open kwam Mickelson in het stuk niet voor. Voor het USPGA Championship besloot hij terug te vallen op de tactiek die hem in 2004 de winst in The Masters had gebracht. ,,Ik speel nog steeds agressief, maar ik sla mijn afslagen bewust een meter of twintig korter','zei Mickelson. ,,Afstand is belangrijk, maar op deze baan is het nóg belangrijker dat je de tweede slag vanaf de fairway kunt spelen.''

Ook Vijay Singh heeft in de eerste drie majors van het jaar geen rol van betekenis gespeeld. De nummer-2 van de wereldranglijst worstelt al het hele jaar met een onwillige putter. Ook op Baltusrol liet Singh tal van birdiekansen onbenut, maar met een ronde in 70 slagen is de golfer uit Fiji nog altijd kansrijk.