KNVB gaat supporters zwaardere straffen opleggen

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) gaat harder optreden tegen supporters die ongeregeldheden veroorzaken. In het uiterste geval kan de voetbalbond raddraaiers die meerdere keren in de fout zijn gegaan, levenslang de toegang tot een voetbalstadion ontzeggen. Dat maakte de KNVB gisteren bekend.

Daarnaast moeten supporters die een stadionverbod krijgen, een pasfoto inleveren bij de KNVB. Met die maatregel denkt de bond beter te kunnen toezien op een goede naleving van een stadionverbod.

In totaal nam de KNVB, in verband met de invoering van de play-offs, veertien maatregelen. Al voor het komende seizoen, dat vanavond begint, moeten supporters die een uitduel van hun club bezoeken, over een `uitkaart' beschikken. Ook worden de mogelijkheden voor een strafrechtelijke meldingsplicht verruimd en is er tijdens wedstrijden niet langer politie in het stadion aanwezig.

De nieuwe termijn voor het lichtste stadionverbod is opgetrokken tot achttien maanden (was twaalf maanden). Voor openlijke geweldpleging kan een supporter nu drie jaar worden geweerd. Dat is een jaar langer dan in de oude situatie. Bij recidive kan een levenslang stadionverbod worden opgelegd.

Vijftig supporters van de voetbalclub Roda JC gaan dit seizoen proefdraaien met een nieuw systeem waarbij een speciale mobiele telefoon de functies van de (seizoen)clubcard overneemt. Dat heeft KPN gisteren bekendgemaakt. De supporters kunnen toegang krijgen tot het stadion van de eredivisieclub uit Kerkrade door bij de tourniquets simpelweg de mobiele telefoon voor de lezer te houden, aldus KPN. Met de telefoon kunnen ook versnaperingen worden gekocht bij de horecapunten in het stadion en aankopen worden gedaan in de fanshop.

In een latere fase van de proef wordt het ook mogelijk zonder fysiek contact kaartjes voor een wedstrijd via de mobiele telefoon te kopen.