IERLAND

Stenen Tijdperk

De ruïnes van huizen en hunebedden, bewaard gebleven onder een laag veen, zijn nog steeds te zien in de Céide Fields in North Mayo aan de westkust van Ierland. Het verhaal van een boerenleven tijdens de steentijd is daarmee ook bewaard gebleven. Volgens experts zijn de velden ruim vijf en een half duizend jaar oud, en daarmee een van de oudst bekende veldsystemen ter wereld. Het prehistorische landschap van de Céide Fields vormt een prachtige achtergrond voor het veelvuldig onderscheiden bezoekerscentrum (o.a. Excellence in Architectural Design van de Architectural Association of Ireland. Er zijn ook tearooms en een rondleiding. Het gebouw, in de vorm van een piramide met een glazen punt, heeft een panoramisch platform dat dramatische uitzichten over meren en rivieren biedt. Rotswanden, de kustlijn en een natuurlijke, wilde ecologie van laagveen behoren tot het uitzicht. De boerengemeenschap had al een hoog ontwikkeld geloofssysteem en een georganiseerde manier van leven. Het centrum is ingericht volgens thema's als de economie van het platteland, hongersnood, religie, plaatselijke geschiedenis, en onderzoek van familie stambomen.

Céide Fields Visitor Centre, Ballycastle, County Mayo, Ireland, www.museumsofmayo.com. Inl 00353 (0) 96 43325, ceidefields@ealga.ie

William Orpen

Tijdens zijn beste tijd kwam regelmatig een stoet Rolls Royces met politici en beroemdheden naar zijn studio en mooie vrouwen streden om zijn aandacht. De in Ierland geboren Sir William Orpen (1878-1931) was een boeiend kunstenaar. Hij was een van de belangrijke Britse artiesten van het eerste kwart van de 20ste eeuw, die toen hij stierf waarschijnlijk de bekendste (en rijkste) Britse schilder genoemd kon worden. Hij was een succesvolle society portretschilder, maar ook een officiële oorlogsschilder van de Eerste Wereldoorlog. Portretten van generaals en politici, naast tekeningen en schilderijen van dode soldaten en Duitse krijgsgevangenen, hebben een afschrikkend en surrealistisch beeld geproduceerd. Zijn studio was in Londen, maar hij werkte veel in Ierland. Ondanks zijn succesvolle carrière bleef hij een buitenstaander. De expositie toont Orpen, niet zoals gebruikelijk als leidend figuur binnen de kliek van society schilders, maar ook als vernieuwer, cynicus, minnaar en toeschouwer. De expositie, georganiseerd door het Imperial War Museum in Londen, en bijeengebracht door Robert Upstone, Hoofdcurator van Tate Britain, is onderverdeeld in 3 categorieën: politiek, seks en dood. In de Millennium Wing zijn 70 olieschilderijen te zien uit publieke en privé collecties in Ierland, Groot-Brittannië, Frankrijk, VS en Australië.

William Orpen - Politics, Sex and Death. National Gallery of Ireland, Merrion Square West, Dublin 2. T/m 28 aug. Inl 00353-1-661 5133, E-mail: info www.nationalgallery.ie

Cork Culturele Hoofdstad

Dit jaar is de plaats Cork uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa, waardoor het op gelijke hoogte komt als belangrijke culturele steden zoals Salamanca en Bologna. Het programma Cork 2005 biedt tal van kwalitatief hoogstaande evenementen. Exposities, concerten, theater, dansvoorstellingen, etc.

Inl www.cork2005.ie & 00353 21 455 2005.

En verder

Tullamore Phoenix Festival, 19-21 aug, o.a. openlucht concerten, eet en kunstmarkt en een Franse markt. Tullamore, Offaly, 00353 (0) 506 24606, www.phoenixfestival.ie; Seisiún 2005, Comhaltas Ceoltóirí Éireann family show, Ierse Muziek, multi-media presentaties, video, dans, elke do in aug 21u , Father Peyton centre in Attymass in Co. Mayo. 00353 (0) 96 45374; Zomer band concerten, concerten met fanfare bands, elke zo t/m eind aug 15u. Loughshore Park, Antrim, 00353 (0) 28 9448 1338. Wandelen, Tardree Trek, heuveltocht van 5 km, 14 aug 14u, volg Connor Road vanaf Parkgate, aangegeven parkeerruimte, Tardree, 00353 (0) 9446 3113 Castlewellan Forest Park Walk, 31 aug 9-15u, Antrim Forum, Antrim, 00353 (0) 28 9448 1965. Reserveren i.v.m. een plaats in de bus.