HONGARIJE/SLOWAKIJE

Appel op een eiland

Stroomopwaarts, op een eiland in de Donau ter hoogte van de Hongaars-Slowaakse grens, staat sinds 2000 het Danubiana-museum van de Nederlandse eigenaar Gerard Meulensteen. Het 5-jarige lustrum van zijn museum voor moderne kunst, dat gebouwd is als een Romaans schip, wordt gevierd met een unieke overzichtstentoonstelling van het werk van Karel Appel. 67 werken – schilderijen, beelden en sculpturen – zijn naar het eiland overgebracht, onder leiding van gastcurator Rudi Fuchs. Op 9 september is de opening van de tentoonstelling met een openluchtconcert van de wereldberoemde Slowaakse operazanger Peter Dvorsky.

Tot 9 december. Inl www.danubiana.info & 00421-903-605505.

Operaboot

Nóg een keer op de Donau: tot 31 oktober meert vanaf de kade in Boedapest elke maandag, woensdag, vrijdag en zondag om 8u 's avonds de vermaarde Operaboot af, voor een twee uur durende tocht over de Donau. Dansers en musici van de Hongaarse Staatsopera en het Boedapest Operette-theater voeren klassieke werken uit van grote Hongaarse componisten als Ferenc Léhar en Imre Kálman. Buffet aan boord.

Res via www.operetthajo.hu

Herfstfestival

Het Öszi (Herfst) Festival in Boedapest, dat 14 oktober 2005 van start gaat, is voor kunstenaars uit Hongarije en de omliggende landen hét podium om zich te presenteren. Veel aandacht voor avant garde-kunst, uiteenlopend van experimenteel theater tot voorbeelden van hip design uit heel Europa. Het Vlaamse Ensemble Ictus voert de quasi-opera An Index of Metals uit, een Gesamtkunstwerk van de vorig jaar jong gestorven Italiaanse componist Fausto Romitelli. Ook optredens van het Maladype Theater onder leiding van de Hongaar Zoltán Balász die onlangs in Parijs door de Europese Theater Unie als `beste jonge regisseur' werd gelauwerd.

Inl www.bof.hu

Jazz in Europa's uithoek

Al in 1973 vond in de Oost-Hongaarse stad Debrecen de eerste editie plaats van de Debrecen Jazz Days. Destijds vooral een samenkomen van musici uit het voormalige Oostblok, waar de Poolse jazz de boventoon voerde. Maar inmiddels heeft het festival een internationaal karakter gekregen, met dit jaar als speerpunt: jazz uit Chicago. De laatste jaren waren onder andere Marcus Miller, Wayne Shorter en Lee Konitz te gast. In Debrecen bewijzen dit jaar Hongaarse musici als Károly Binder en Mihály Borbély dat de Hongaarse jazz veel te bieden heeft. Vooral saxofonist Borbély heeft inmiddels een spectaculair oeuvre opgebouwd waarin hij veel experimenteert met opzwepende muziek van de Balkan.

Voor info: Tourinform Debrecen. Tel 0036-52-412250.

Dal van de kunsten

In het vulkanische heuvellandschap ten noorden van het Balatonmeer wordt jaarlijks een nonprofit kunstfestival gehouden. Men moet tegen grote drukte bestand zijn maar de kwaliteit van veel van de aangeboden kunst is vrij hoog. Het festival begon 15 jaar geleden in één dorpje waar iemand uit de kunstscene wat vrienden uitnodigde optredens te verzorgen. Dit jaar zijn er 1000 programma's van een mini jazz festival tot wijncompetitie, theatervoorstellingen, renaissance muziek tot een westafrikaanse Togo-band in zes dorpjes met namen uit smurfenland: Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorpáti, Ocs en Pula.

Valley of Arts, van 29 juli tot 7 aug Inl www.kapolcs.hu

En verder

Van 28 aug t/m 4 sept Joods Zomerfestival in Boedapest, waar de Joodse organisatie Zsikk met dans- en muziekvoorstellingen de rijke joodse historie van de stad onder de aandacht brengt www.jewishfestival.hu; van 1 t/m 18 sept staat de burcht van Boedapest in het teken van het jaarlijkse wijn- en champagnefestival. Hongaarse wijnmakers en distributeurs demonstreren dat er in Hongarije meer wijnen zijn dan de goudkleurige wijn uit Tokaj en de stierenbloedwijnen uit Eger. Reserveren vooraf overbodig; entree in de burchtstad gratis. Hoogtepunt is op 14 september de wijnveiling en een galaconcert in de