Hollandse kou met hagelslag

Het regent. Michael Bukorpioper (12) loopt blootsvoets door de straten van Odoorn. Zijn bast is beschilderd met witte strijdtekens. Hij draagt een rok van stro en hij heeft een pijl en boog in zijn handen. Vandaag danst hij, op het Internationaal Folkloristisch Dansfestival SIVO, de Aromat. Dat is een oorlogsdans uit Biak (West-Papoea). Michael moet wachten tot de dansgroep uit Kroatië klaar is. Hij bibbert. Naast hem maken de muzikanten van zijn groep een klein vuurtje waar ze hun tifa's in verhitten. ,,Dat is een soort bongo'', legt Michael uit, ,,die is gemaakt met hagedissenhuid.'' Door het vuur trekt de hagedissenhuid strak en krijgt de tifa een mooi dof geluid. ,,Als ik zo meteen aan het dansen ben op onze muziek, word ik aangevallen, val ik schreeuwend neer en dan speel ik dat ik dood ben'', zegt Michael. Michael moet op. Hij maakt dansende gevechtsbewegingen voor een publiek in regenjassen. Dan valt hij op de grond. De andere dansers hurken rondom hem. Michael houdt zijn ogen dicht. Hij is dood, maar toch trillen zijn benen. Misschien hoort dat bij het doodgaan, maar misschien is het ook wel van de kou. Dan tillen de andere dansers hem op. Zij vragen de geesten van hun voorouders of ze Michael weer levend willen maken. Gelukkig, de vooroudergeesten doen het. ,,Zo zijn de oude verhalen uit mijn land'', zegt Michael. ,,Ze vertellen waar wij vandaan komen en wie wij zijn.''

Wanneer Michael niet optreedt verblijft hij bij de familie Van Zijl uit Emmen. Daar viel Michael op dat er heel anders gegeten wordt dan in West-Papoea. ,,In Biak eet ik veel knollen, af en toe rijst, cassave, en we eten papeda. Papeda is heel lekker met vis. Hier eten ze 's ochtends brood, 's middags brood, altijd brood.'' Boterhammen beleggen was voor Michael iets heel onbekends. Hij bekeek meneer van Zijl aandachtig, hoe hij spek op zijn boterham deed en dat weer besmeerde met mosterd. Michael besloot om dat na te doen. ,,Dat was héél erg vies'', zegt hij. De volgende dag strooide meneer Van Zijl gelukkig hagelslag op zijn boterhammetje. Nadat Michael de hagelslag had geproefd wist hij meteen dat hij voortaan niks anders meer op zijn brood zou doen. Michael vindt dansen op het festival heel `bagus', dat betekent goed. ,,Het is hier wel een beetje koud in Nederland, maar als ik heb gedanst ben ik warm, net als in Biak en voel ik mij heel erg gezond.''

    • Jitka Xantinidou