DUITSLAND

Razende furie

Persoon en werk van de omstreden professor Bernhard Heisig (1925) staan in het brandpunt van de sinds 1990 aanhoudende strijd om de nalatenschap van de DDR-kunst. Moeilijk oplosbare kwestie is daarbij of deze kunst botweg kan worden afgedaan als communistische propaganda of dat ze op haar eigen merites gewaardeerd zou kunnen worden en dus een meer dan historische betekenis heeft. Het museum K20-Kunstmuseum am Grabbeplatz, Düsseldorf, exposeert Heisigs werk onder de titel Die Wut der Bilder. ,,De figuratieve schilderijen en grafieken van de kunstenaar zijn een medium van de zoektocht naar de subjectieve waarheid van zijn oorlogservaringen geworden'', zoals de professor het ietwat academisch uitdrukt. Veel geweld en gruwelen in expressieve beelden en kleuren dus. In de verte herinnert Heisigs razende furie aan het bittere oeuvre van George Grosz. De tentoonstelling was eerder te zien in Leipzig en zal in oktober naar Berlijn verhuizen.

T/m 25 sep. Inl 0049 2118381130 & www.kunstsammlung.de

Hollanders en Vlamingen

Het Museum Kunst Palast, Düsseldorf, presenteert op basis van haar omvangrijke archief een grote overzichtstentoonstelling met werk van Hollandse en Vlaamse meesters. De tentoonstelling is onder de titel Ein Fest der Malerei te zien t/m 6 november. Onder de 300 schilderijen en tekeningen uit de 16de t/m de 18de eeuw bevindt zich werk van de Brueghels, Van Ruisdael, Snyders, Lastman, Van Ostade, Govaerts en Hals. De ereplaats komt Peter Paul Rubens toe van wie onder meer een Maria Hemelvaart wordt geëxposeerd. Huiselijke tafereeltjes en sfeervolle landschappen zijn er te kust en te keur. De bulk van de collectie is in de 18de eeuw bijeengebracht door landheer Johann Wilhelm die artiesten als Douven en Van der Werff opdrachten gaf voor de opluistering van zijn stadspaleis in Düsseldorf. Begin 20ste eeuw verhuisden in verband met erfrecht veel schilderijen naar München. Van een aantal werken meende men dat die geheel verloren waren gegaan. Hun aanwezigheid verhoogt de aantrekkingskracht van de tentoonstelling bijzonder. Het Rijksmeum en Boijmans-Van Beuningen droegen verder bij..

Inl 0049 2118924242 & www.museum-kunst-palast.de

Angst-ideologie

De actiekunstenaar Christoph Schlingensief komt met de Church of Fear naar Keulen. T/m 25 sep installeert hij een wit houten kerkje op het dak van het Museum Ludwig. Van hieruit verkondigt de leer van de angst haar 'heilige' boodschap. De aan het begin van de oorlog in Irak opgerichte Church of Fear ziet zichzelf als een openlijk bondgenootschap met de angst. Iedereen moet aan zijn angst toegeven, om het even of het om een nachtelijke wandeling door een kwalijke buurt gaat of om de onderdrukte angst voor terreur. ,,Het is tijd om offensief bang te zijn want angst is macht'', propageert de Church of Fear op het internet. Schlingensief bouwde het houten kerkje voor de Biënnnale in Venetië. Een biechtstoel en een live-uitzending van de webcam vanuit het portaal van de Dom wachten op de bezoeker. ,,We willen niet met de Dom concurreren, wij zijn het slechte geweten van de Grote Kerk'', zegt Schlingensief.

Inl www.museenkoeln.de & www.church-of-fear.net

En verder

Films, portretten, tekeningen en documenten van Antonin Artaud in Artaud, ein inszeniertes Leben. In Museum Kunst Palast (Kulturzentrum/Ehrenhof), Düsseldorf t/m 16 okt. Inl 0049 2118924242 & www.museum-kunst-palast.de; MuseumsInselFestival in Berlijn, met films, concerten en theatervoorstellingen. T/m 11 sep. Optredens van Brian Wilson en Duran Duran. Inl www.berlin.de/tickets. Jugendstil uit Nancy van Émile Gallé in Museum beim Markt, Karlsruhe. T/m 23 okt. Inl 0049 7219266514 & www.landesmuseum.de. Tekeningen uit de Italiaanse baroktijd in Wirklichkeit und Himmelsblick, Hessisches Landesmuseum, Darmstadt. T/m 4 sep. Inl 0049 6151 165703 & www.hessisches-landesmuseum.de. Schilderijen uit het Duitse Expressionisme, de Neue Sachlichkeit en van Cobra in Von der `Brücke' bis heute, in Kunsthalle, Emden. T/m 16 okt. Inl 0049 4921975050 & www.kunsthalle-emden.de.