De waarde van een wereldtitel

Zes radio-interviews alleen al voor negen uur vanochtend. De wereldtitel polsstokhoogspringen maakt van Rens Blom een bekende Nederlander. Maar loopt hij ook financieel binnen? Twee jaar lang mag hij zich wereldkampioen in de atletieksport noemen. ,,Hij kon als topsporter redelijk rondkomen. Nu kan hij echt wat wegzetten voor later'', zegt zijn manager commerciële zaken Olaf ter Braack over de nieuwe situatie.

Het is moeilijk te bepalen hoeveel Blom er de komende twee jaar als wereldkampioen aan kan verdienen. ,,Hij moet gezond blijven en blijven presteren'', zegt Marc Osenberg, de trainer van Blom. De Duitser regelt als manager ook de wedstrijden van de Nederlander. Hij vloog vanochtend terug naar zijn geboorteland. Er moeten zaken worden geregeld. Blom springt gemiddeld twintig tot 25 wedstrijden per jaar. ,,De vraag zal alleen maar toenemen. En natuurlijk gaat hij veel meer verdienen dan hij tot nu toe deed. Zijn startgeld zal omhoog gaan. Hoeveel? Dat is moeilijk te zeggen op dit moment. Een eendagsvlieg krijgt minder dan een vedette. Rens was in Helsinki weliswaar niet de favoriet, maar hij heeft de laatste jaren natuurlijk wel in de wereldtop gezeten'', zegt Osenberg. Atletenmanager Jos Hermens vermoedt dat de inkomsten van Blom zeker zullen verdrievoudigen. Hij waarschuwt ook; ,,In onze sport ben je zo goed als het resultaat van je laatste wedstrijd.''

Blom won al eens brons op een EK indoor, brons op een WK indoor, haalde twee keer de Olympische Spelen, won dit seizoen een Grand Prix-wedstrijd, eindigde hoog in een wedstrijd van de topcategorie (Golden League). Ondanks zijn goede naam heeft hij maar twee sponsors; chemieconcern DSM en kledingfabrikant Puma. Zijn contract met het laatste bedrijf liep af voor de WK in Helsinki. ,,We hebben bewust gewacht met onderhandelen over een nieuw contract. Dat zal nu wel snel rondkomen'', zegt Ter Braack. ,,Hij is nu mondiaal interessant geworden. Normaal krijgt een atleet een kledingpakket van een bepaalde waarde en zijn er bonussen voor topprestaties. Daar zal nu wel een basisbedrag voor in de plaats komen.'' Ter Braack geeft toe dat de Nederlandse markt klein is om financieel toe te slaan. ,,Maar er zijn voldoende Nederlandse bedrijven die goed draaien en associaties met Blom kunnen maken.''