De bal hobbelt weer

Met de wedstrijd AZ-Sparta begint de eredivisie vanavond aan het voetbalseizoen 2005-2006 en dat gebeurt bepaald niet onder een gelukkig gesternte. Een inventarisatie van deze week. 1) Voor het eerst in de geschiedenis werd een betaald voetballer door de strafrechter veroordeeld voor een te harde tackle. 2) De KNVB besloot de risicowedstrijd Ajax-ADO Den Haag op een vooralsnog geheime en voor het publiek niet toegankelijke plaats te laten spelen. Vanmiddag stak de rechtbank in Amsterdam daar een stokje voor door te bepalen dat de wedstrijd op 7 januari in de Arena moet worden gespeeld, mét toeschouwers. 3) Over de voetballers Kalou en Kuijt van Feyenoord wordt een ingewikkeld transferspel gespeeld, waarbij zelfs nepcontracten inclusief vervalste handtekeningen opdoken.

Hoewel de voetbalsport zelf erdoor in opspraak kwam, kan de straf waartoe de Rotterdamse rechter woensdag Bouaouzan (Sparta) veroordeelde – zes maanden voorwaardelijk en een werkstraf van tweehonderd uur – zeker positieve effecten hebben. Voetballers weten dat ze bij zeer grove overtredingen voortaan niet meer alleen met de scheidsrechter en het tuchtrecht, i.c. de strafcommissie van de KNVB, te maken hebben, maar dat ook het openbaar ministerie en de rechtbank met sancties kunnen komen. Dat kan leiden tot fatsoenlijker gedrag tussen de lijnen – als justitie tenminste consequent is en ook andere voetballers bestraft die van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel kunnen worden beticht.

Ofschoon het uit oogpunt van openbare orde wel begrijpelijk was, zou het een treurige zaak zijn geweest als de wedstrijd Ajax-ADO Den Haag zondag zonder toeschouwers had moeten worden afgewerkt. Als een wedstrijd voor profspelers verwordt tot een gezelschapsspel voor 22 mannen met een bal waar verder bijna niemand lijfelijk bij aanwezig mag zijn, is er sprake van een zinloze en in elk geval sfeerloze exercitie. Natuurlijk, er zijn ook dan drie punten te winnen en de competitiestand wordt er niet negatief door beïnvloed, maar is de essentie van betaald voetbal niet dat het er is om het publiek te vermaken? Het is waar dat burgemeester Cohen van Amsterdam pas op een laat moment met zijn verbod kwam om deze risicowedstrijd in de Arena te laten spelen. En zonder twijfel is het een ingewikkelde puzzel om een competitieprogramma op ordentelijke wijze in elkaar te zetten. Maar de KNVB en de clubs hebben het de gemeenten bepaald lastiger gemaakt met hun besluit om na de reguliere competitie nog een serie play-offs te laten verspelen, met onvermijdelijk een hoog aantal risicowedstrijden in korte tijd. Het is vragen om moeilijkheden. KNVB, clubs en gemeenten zijn toe aan een nieuwe en hopelijk vruchtbare gespreksronde. Het kort geding, waarvoor Ajax en ADO deze week kozen, resulteerde voor de clubs vandaag in een incidenteel succes. Daarmee is het probleem van een volle voetbalagenda en burgemeesters die geen kans zeggen te zien om de openbare orde rond de wedstrijden te handhaven, niet opgelost.

De mysterieuze contracten die het Algemeen Dagblad op zijn pagina's heeft afgedrukt en die suggereerden dat Feyenoord zijn aanvalsduo Kalou en Kuijt aan een investeringsmaatschappij had verkocht, verdienen nader onderzoek. Het is verstandig dat Feyenoord aangifte heeft gedaan van valsheid in geschrifte. Helaas is deze vorm van witteboordencriminaliteit een symptoom voor een praktijk die in het voetbalwereldje zelf steeds meer als normaal of blijkbaar onvermijdelijk wordt beschouwd: de spelverruwing buiten de lijnen, in bestuurs- en andere kamers. Voetballers hebben in handen van dubieuze tussenpersonen de status gekregen van handelswaar of op zijn best die van een uitzendkracht. De integere spelersbegeleiders niet te na gesproken, gaat het dikwijls om lieden die het louter om het eigen gewin te doen is en die clubs en spelers prijsopdrijvend tegen elkaar uitspelen. Het wordt tijd dat nationale en internationale voetbalorganisaties daartegen maatregelen nemen.