Centrum cultuur in ENCI-hal Maastricht

Maastricht krijgt een nieuw multifunctioneel cultuurcentrum, dat wordt gevestigd in een leegstaande fabriekshal van het cementconcern ENCI aan de Maas. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente vanochtend bevestigd.

De kosten van het cultuurcentrum bedragen ongeveer vijf miljoen euro, aldus de woordvoerder. De provincie Limburg en de gemeente nemen daarvan een belangrijk deel voor hun rekening. Het kunstencentrum Marres en de Limburgse Federatie voor Amateurtoneel (LFA) krijgen ruimte in het nieuwe cultuurcentrum, dat ook plaats biedt aan een tentoonstellingsruimte waar exposities en manifestaties uit de Euregio zullen worden georganiseerd. Voorts zullen in het cultuurcentrum ateliers komen.

De gemeenteraad moet volgende maand akkoord gaan met een eerste investering van negen ton. ,,Dat geld moet uit het cultuurfonds komen'', aldus de woordvoerder. Hij zegt dat de gemeente op 26 augustus het nieuwe project uitgebreid zal presenteren.

De monumentale leegstaande fabriekshal van ENCI diende voorheen als verpakkingsplaats voor cement. In de volksmond heet de hal de `Peutz-gebouwen', omdat ze is ontworpen door de bekende Limburgse architect Frits Peutz (1896-1974). Peutz is onder meer de maker van het monumentale Glaspaleis in Heerlen. De ENCI heeft de hal zo'n twee jaar geleden aan de gemeente beschikbaar gesteld voor sociaal-culturele doelen.

Begin volgend jaar begint de verbouwing. Volgens de woordvoerder zal het nieuwe cultuurcentrum al volgend jaar openen. Het zal worden uitgebaat door het bedrijf Boei, dat is gespecialiseerd in het herontwikkelen van industrieel erfgoed. Het centrum ligt vlakbij het stadshart van Maastricht, ,,tien minuten met de fiets'', aldus de woordvoerder.

    • Guido de Vries