Burger mag stemlokaal zelf kiezen

Kiezers kunnen vanaf de komende gemeenteraadsverkiezingen, in maart volgend jaar, stemmen op willekeurige stembureaus in hun gemeente. De gemeenten moeten hier nog wel zelf over beslissen.

Dat schrijft minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Gemeenten krijgen bovendien van het kabinet de mogelijkheid om extra stemlokalen te openen op drukke locaties, zoals stations en winkelcentra. Minister Pechtold hoopt met deze maatregelen de opkomst bij verkiezingen te verhogen. Inwoners van gemeenten die meedoen aan deze nieuwe manier van stemmen krijgen straks geen oproepkaart meer, maar een stempas.

Vorig jaar, tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement, deden enkele gemeenten mee aan een proef met het zogeheten `mobiel stemmen'. Ook bij het referendum over de Europese Grondwet deden sommige gemeenten mee. Dat is goed bevallen, schrijft Pechtold.

Aanvankelijk wilde de minister het experiment volgend jaar bij enkele tientallen gemeenten herhalen, maar nu is hij daarvan afgestapt. Hij roept alle gemeenten nu op aan het mobiel stemmen mee te doen. Zij hebben tot september van dit jaar om aan te geven of zij dat ook echt willen. Vanaf 2009 moet de maatregel landelijk ingevoerd zijn.

De minister is verder van plan verder te onderzoeken of stemmen via internet of per telefoon technisch mogelijk is. Bovendien wil hij dat binnen enkele jaren kiezers ook buiten de eigen gemeente te laten stemmen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zal Pechtold binnenkort een wijzigingsvoorstel voor advies naar de Raad van State sturen. De Kieswet zal hiervoor namelijk moeten worden aangepast.

De laatste decennia vertoont de opkomst voor verkiezingen een dalende trend. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, in maart 2002, kwam 57,7 procent van de kiesgerechtigden opdagen. Dat was een diepterecord. In januari 2003, bij de meest recente Tweede-Kamerverkiezingen, en bij de Europese Verkiezingen van vorig jaar was overigens weer een lichte stijging in de opkomst van kiesgerechtigden te zien.