Broodjes poep eten op Boulevard

Het idee is dat ze ter ere van festival Boulevard in Den Bosch met elkaar vreemd gaan, De Bloeiende Maagden en Bambie. De jongens van Bambie, Jochem Stavenuiter en Paul van der Laan, doen dat wel vaker, het succesvolle mimegroepje werkt voor vrijwel iedere productie samen met andere makers. De Maagden, Minou Bosua en Ingrid Wender, hebben er minder ervaring mee. Misschien dat het daarom ook zo'n onbeholpen bijeenkomst wordt.

De opzet van Waanzin is een openbare repetitie, waarvoor een aantal afspraken zijn gemaakt. Leuk is het idee om het publiek de ogen te laten sluiten en intussen tableau vivants in elkaar te sleutelen. De spelers worden er ondertitelde stripjes van. ,,Boven de heuvel kwam de zon op'', en langzaam verrijst een lamp boven de zij van Paul van der Laan. ,,Hij was helemaal verdwaald'': Jochem Stavenuiter staat ineengeklapt, met een hemd over zijn hoofd en zijn broek op zijn knieën.

Verder bevat Waanzin vooral veel naakt. Er is een dikke sigaar, er is veel wc-papier en vooral de gaten van de dames worden onderzocht op mogelijkheden. ,,Schijt nooit in de broek van een ander'' stelt een van de Maagden, slechts gekleed in luier en militaire helm, terwijl Paul van der Laan haar tepel schudt. Ook moeten de jongens broodjes eten met bruine smurrie uit de vrouwelijke bilnaden. Ze doen het nog ook. Héél vies. Er is geen rode draad, er wordt nauwelijks samengespeeld, en het lijkt zelfs alsof de spelers het ook niet echt naar hun zin hebben. Een hete affaire is het niet geworden.

Door de uiterst gebrekkige programmering is het nog maar net mogelijk om aansluitend het muziektheaterstuk De Tijdvaarders mee te maken. Maar een late entree heeft ook voordelen; op het terrein naast de Brabanthallen komt een sprookjeswereld aangereden. Wel vijftig zangers trappen een fietswagen voort, kleine lampjes op hun hoofden zorgen voor een bijenkorf-effect en de kleurrijke mantels versterken de bijzonder mystieke sfeer.

Hoog boven het koor zit het Orkest de Volharding ingegespt op wankele palen. Een heks zit op een heel klein fietsje, een duivel op een prachtig zwiepend gevaarte. De soms opzwepende muziek van Gerard Beljon kaatst over het verlaten terrein. Miesjel van Gerwen ontwierp de voertuigen, en er is genoeg tijd om er vol bewondering naar te kijken. Heel veel meer dan een stemmig plaatje blijkt deze `opera in het voorbijgaan' niet te zijn, maar het is mooi genoeg om voor even de poepbroodjes van het netvlies te verdringen.

Theaterfestival Boulevard. Gezien 11/8. 1. Waanzin door de Bloeiende Maagden en Bambie, t/m 13/8 in de Koningstheaterakademie. De Tijdvaarders door o.m. Orkest de Volharding. Aldaar t/m 13/8, tournee t/m 4/9. Inl. (073) 613 7671 of www.festivalboulevard.nl

    • Jowi Schmitz