Beveiliging centraal tijdens Sail

Ruim vierhonderd agenten en driehonderd stewards en particuliere beveiligers zullen volgende week tijdens het Amsterdamse evenement Sail worden ingezet. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Cohen gisteren tijdens een persconferentie over het vijfjaarlijkse scheepsevenement.

Door alle veiligheidsmaatregelen is de zevende editie van het evenement volgens Cohen anders dan de voorgaande edities. Hij benadrukte dat er geen ,,concrete aanwijzingen'' zijn dat er tijdens Sail iets zal gebeuren, maar wel dat er in Nederland sprake is van ,,een substantiële, potentiële dreiging.''

Naast de inzet van de politie en particuliere beveiligers, die nauw samenwerken, staan verspreid over het Sail-terrein ruim 38 camera's. De beelden daarvan kan het publiek via internet bekijken, maar worden ook gebruikt door de politie. Ook worden er op verschillende plekken beeldschermen geplaatst met informatie voor het publiek. Zo zal het publiek volgens Cohen onder andere worden opgeroepen tot ,,waakzaamheid'' en moet iedereen zijn eigen spullen goed in de gaten houden en de aanwezige agenten waarschuwen als ze iets verdachts zien. Bovendien kunnen alle bezoekers gefouilleerd worden en moeten ze de inhoud van hun tassen laten zien als de beveiliging daar om vraagt. Ook de deelnemende schepen worden extra beveiligd. Welke maatregelen daarvoor genomen zijn, wordt niet bekend gemaakt.

Sail start aanstaande woensdag. De honderden schepen varen dan van IJmuiden naar de IJhaven in Amsterdam, waar ze tot maandag 22 augustus blijven liggen. De organisatie verwacht in totaal ongeveer 2,5 miljoen bezoekers, waarvan ongeveer 400.000 buitenlandse bezoekers.

Tijdens het evenement zullen enkele gemeentelijke diensten in Amsterdam staken. Het huisvuil wordt in alle stadsdelen niet opgehaald, de dienst Binnenwaterbeheer int geen havengeld bij de boten die Sail bezoeken, en de brandweer rukt alleen uit voor urgente gevallen.

Volgens Cohen is wel met de diensten afgesproken dat zij hun werk zullen doen als de openbare orde, veiligheid of volksgezondheid in het geding is. De organisatie van Sail huurt overigens elk jaar een particulier reinigingsbedrijf om het terrein van Sail schoon te houden.