`Bestuur debet aan bankroet loterij'

Het bestuur van de stichting die in 2002 de Zorgloterij organiseerde is aansprakelijk gesteld wegens onbehoorlijk bestuur. Volgens curator R. van Oeijen van de inmiddels failliete stichting Financiering van Zorgvernieuwing en Zorgverbetering hebben de drie bestuurders zich schuldig gemaakt aan een onrechtmatige daad, waardoor schuldeisers benadeeld zijn.

De Zorgloterij was gelieerd aan De Goed Geld Show van SBS6. Een deel van de opbrengst was bestemd voor mensen die lang op voorzieningen in de zorg wachtten. De stichting liet een schuld achter van 7,4 miljoen euro. Het faillissement was in oktober 2002, enkele maanden na het begin van de loterij.

Onderdeel van het curatoronderzoek zijn betalingen van in totaal meer dan 100.000 euro die de bestuurders aan zichzelf deden. Zo boekte voorzitter H. van der Weijden tussen januari en juni 2002 geld van de stichting naar zijn management-BV en zijn privé-rekening. Dat is volgens de curator gebeurd in een periode dat de stichting schuldeisers en prijswinnaars niet betaalde. Ook penningmeester R. Jansen kreeg betalingen via zijn adviesbureau, net als secretaris U. Buys. De bestuurders ontkennen elke aansprakelijkheid, aldus hun advocaat B. de Roy van Zuidewijn. ,,De organisatie van de Zorgloterij is tot aan de dag van de laatste trekking volledig gemanaged door het bestuur, zonder kantoorpersoneel. Alle kosten zijn dan ook door de bestuurders gedragen. De ingediende declaraties hadden niet alleen betrekking op de door hen gespendeerde uren, maar ook op de door hen gemaakte out of pocket-kosten.''

Directe aanleiding voor het bankroet was de tegenvallende lotenverkoop. Bij aanvang werd uitgegaan van een opbrengst van bijna 37,8 miljoen euro door de verkoop van 8,4 miljoen loten à 4,50 euro. Uiteindelijk zijn niet meer dan 111.116 loten verkocht.

Grootste schuldeisers zijn farmacieconcern GlaxoSmithKline (2,2 miljoen), tv-producent Endemol (1,6 miljoen) en tv-zender SBS (1,3 miljoen). Onder de benadeelden zijn ook presentator Peter Jan Rens, de notaris die de trekkingen deed en winnaars die hun prijzen nooit ontvingen.

ZORGLOTERIJ: pagina 2

    • Joep Dohmen