Bellen met een voetbaltrainer

Gerard van der Lem (52), assistent-trainer van Ajax, zit komend seizoen bij de thuiswedstrijden in de Amsterdam Arena op een autostoel langs de lijn. Clubsponsor Audi heeft de kunststof stoelen voor de technische staf en de wisselspelers, ook die van de tegenstander, vervangen door 26 sportieve en `ergonomisch verantwoorde' autostoelen.

Wat mankeert er aan een ouderwetse dug-out met een houten bank?

,,Een paar weken geleden speelden we een oefenwedstrijd in Duitsland tegen Arminia Bielefeld. Die club heeft voor de trainers een soort van relaxfauteuils met een regenkapje eroverheen. Dat was meer liggen dan zitten. Zoveel luxe is wat mij betreft ook weer niet de bedoeling. Maar aan de andere kant, je moet als club met je tijd meegaan.''

Dat betekent lederen, verstelbare autostoelen, die ook nog verwarmd kunnen worden?

,,Uiteraard is het een commercieel verhaal, de sponsor vindt het mooi. Ik kijk er vooral praktisch naar. Ze zitten lekker. En die verwarming is functioneel. 's Winters een kwartiertje invallen is niet fijn als je de hele wedstrijd hebt zitten blauwbekken. Op de perstribune zitten jullie toch ook graag comfortabel?''

Wat een watjes, zullen ze in Rotterdam-Zuid zeggen. Als het regent doen jullie het dak dicht en als het fris wordt gaat de stoelverwarming aan.

,,Ik ben best een beetje nostalgisch. Voetbal op kunstgras vind ik niks. En voor voetbalschoenen zijn alle kleuren goed, als het maar zwart is. Maar jonge spelers denken daar heel anders over, die willen kicksen in alle kleuren van de regenboog. De modernisering houd je toch niet tegen. En let op: andere Nederlandse clubs hebben ook autosponsors. Ajax zal in dit opzicht de trend zetten.''

Die stoelen zijn tegelijk reclamezuilen: naast het clublogo staan er drie merknamen op.

,,Zonder sponsors geen profvoetbal. Ik bel nu met je vanuit een prachtige Audi. Dat vind ik echt ongelooflijk, dat we bij Ajax allemaal in zo'n auto van de sponsor mogen rijden. Dat zeg ik ook vaak tegen de jonge spelers, die vinden dat heel normaal. Die hebben soms babbels dat ze een grotere auto willen. Daar probeer ik ze in op te voeden. Als we bij een looptraining een stel bouwvakkers passeren, zeg ik: `Zie je daar die man? Die is zestig en staat nog met een drilboor in zijn handen.' Bij de club ben ik een van de weinigen die zo moralistisch zijn. Maar ja, voor mijn eerste profcontract bij FC Amsterdam kreeg ik destijds 400 gulden in de maand. En ik moest gewoon op de fiets naar de training. Toen ik later van de voorzitter een nieuwe BMW kreeg, durfde ik daar niet mee thuis te komen. Mijn vader had een Dafje op afbetaling.''

Duitse voetbaltrainers hebben vaak sponsornamen op de boord van hun overhemd. Is dat de volgende stap?

,,Daar lachen wij ons bij Ajax altijd rot om. Geen gezicht, dat zal in Nederland niet zo gauw gebeuren. Maar als mijn vrouw ook in zo'n mooie auto mag rijden... Ja, dan wil ik wel er over denken om op wedstrijddagen met de sponsornaam rond mijn nek te lopen.''

    • Arjen Ribbens