Barry's armen

Van een moderne profvoetballer verwacht je dat hij in zijn vrije tijd problemen maakt in een luxe-bordeel. De champagne vloeit rijkelijk, ver na middernacht zegt iemand iets verkeerds en de zaak loopt liederlijk uit de hand. Zoiets. Hoe zorgde Barry van Galen voor opspraak? Samen met zijn zwager wezen matten op de kermis van Assendelft. De tegenstanders waren met z'n drieën en die drie hebben justitie ingeschakeld, wat voldoende zegt over wie daar het beste kon matten. Barry kan matten als de beste, daarom voetbalt hij ook zo goed.

In zijn linkervoet huist een subtiel soort dynamiet. Mijn tip: let op zijn armen. Om hem heen draven zijn medespelers met in hun achterhoofd het schoolbord van de coach, en daartussen wandelt Barry, de armen losjes, alsof ze zwiepen. Voor Barry moet je oppassen – je kuiert langs een vijver en tijdens het passeren van een treurwilg hou je voor de zekerheid je handen voor je gezicht want je weet het nooit met die takken. Meestal gebeurt er niets en zijn Barry's armen alleen maar bezig het lichaam in balans te houden terwijl hij zijn opponent met een razendvlugge voetbeweging voor schut zet.

Vorig seizoen mocht Van Galen als beloning voor zijn wekelijkse schitteringen in Co Adriaanses AZ op 34-jarige leeftijd debuteren in Marco's Oranje. Het was een raar gezicht. Met zijn kalende kruintje heeft hij iets archaïsch, hij roept de tijd in herinnering dat het voetbal bevolkt werd door persoonlijkheden, eigenzinnige types van wie je ieder moment alles kon verwachten. Net als Van Hanegem vroeger voetbalt Barry de Bouwvakker op basis van een gif dat het mooiste en het lelijkste voortbrengt. Ze zullen het nooit toegeven want het klinkt zo onaardig, maar ergens houdt het genie van deze volksjongens verband met hun behoefte de medemens te vernederen. Van beide linkspoten werd nogal eens gezegd dat ze niet `spoorden': geniale gekken met vulkanen in hun ziel. Als die vulkanen tot uitbarsting komen kan dat leiden tot een geraffineerd getrapte bal, zodanig dat de vijandelijke defensie op slag verandert van een muur in een zielig hoopje stenen en een kwakje cement. Soms leidt het tot een blauw oog van een tegenstander.

Barry, in zijn nadagen, rustiger geworden, heeft het mooiste tot het laatste bewaard. Laat zijn nieuwe AZ-coach Louis van Gaal hem komend seizoen vaak opstellen, om te beginnen vanavond tegen Sparta. Laat ons zo lang mogelijk genieten van de spanning die zijn aanwezigheid oproept. Barry aan de bal, daar ga je voor zitten.

    • Auke Kok