Avocado-zuringsoep

Het is heel jammer dat verse zuring zo moeilijk (of helemaal niet) verkrijgbaar is bij de groenteboer of in de groenteafdeling in de supermarkt. Deze lichtzure bladgroente is heel veelzijdig en is ideaal om in sauzen voor kip, eieren en vis te verwerken. U kunt er echter ook een puree van maken en die met wat lichte bechamelsaus mengen (lekker als bijgerecht bij gegrilde vis). Rauwe, fijngesneden zuring gebruik ik ook als vulling voor een omelet, of ik scheur jonge, malse blaadjes in stukjes en schep die door een gemengde groene salade. In deze koele avocadosoep verleent de zuring een mooi fris accent aan de romige avocado.

Het is nu nog niet te laat om zelf wat zuring te planten, want zuring groeit supersnel. Plant hem wel in een grote pot of een afgeschermd stuk grond, want zuring is een echte woekeraar. Gebruik als zuring helemaal niet verkrijgbaar is eenzelfde hoeveelheid waterkers voor dit recept.

Doe de bouillon, avocado en zuring in een keukenmachine en draai tot een puree. Giet over in een grote soepterrine en roer er de slagroom door. Breng op smaak met royaal zout en peper. Dek de terrine af en zet hem een paar uur in de koelkast zodat de soep door en door koud kan worden.

Schep de soep in soepborden. Garneer met de verse bieslook en dien op. Geef er het warme, geroosterde stokbrood bij.

Morgen: Texelse kwark.

    • Kim Maclean